Om att leva, Om att skriva

Inget bokkontrakt

När jag fyller fyrtio då hoppas jag ha fått det där avtalet som säger att ett förlag ska ge ut min bok.

Nu har jag varit fyrtio i ett par dagar och inte har jag något avtal inom sikte. Men jag är inte den som ger mig. Och med Elin Säfströms kloka kommentar (för en evighet sedan när jag funderade på detta sist), som var något i stil med att år och tal är socialt konstruerade och givna innebörd av oss människor, håller jag inte längre lika hårt i min ursprungliga tanke. Den om innan 40. Nu är det 41 som gäller!

Nä.

Skämt åsido hade det varit nice om något hände snart. Och jag VET. Det TAR TID att få svar.

Först om ett halvår räknar jag med besked från samtliga förlag. Om alla nu ens gav det. Men från de som gör det. Refuserar på riktigt och inte bara ignorerar.

År 2020. Året jag vill få ett bokkontrakt.😊

Så medan jag väntar knåpar jag ihop del två i min dystopiska duologi. Tack vare romanskrivarkursen har jag två deadlines till att förhålla mig till. Dessutom, eftersom vi som går ”utsparks-terminen” ger respons på varandras texter, har kursledaren gett värsta berömmet till mig för min feedback. Sa att jag gör ”kvalificerade läsningar” och ”spelar i en hög liga”. Liksom, wow. Extra roligt när någon som KAN säger det.

Här i utan-bokkontrakts-land får jag alltså påminna mig om att jag iaf gör ett grymt lektörsjobb och inte dratta ner i jag-fick-inget-avtal-före-fyrtio-missmod. (Överdriver en aning.)

Heja mig som försöker (med allt!). Och heja dig som orkar läsa! En dag når vi våra drömmar. För en författardebut har ingen åldersgräns. Som tur är.🙂

18 reaktioner till “Inget bokkontrakt”

 1. Jag vet att jag skrev en gång innan att genomsnittsåldern för en svensk författares debut var typ 43 år. Så hang in there! Jag tror verkligen att du kommer dit, om du inte ger upp. trevlig helg. Kram!

  1. Ja, det var ju du som tog upp det en gång. Mindes inte var jag läst det/hört det. Toppen, då har jag ju tre år till på mig! 😀 Brukar dock trösta mig med att jag läste om en kvinnna på 80 år som debuterade, så … Å andra sidan, lite ont om tid då kanske att ge ut flera böcker. För jag har några på lut liksom. 😉 Kram!

  1. Ja, snälla du, tack. Du är ju en av de som vet hur (hårt) jag jobbar. Är så glad och tacksam för pepp och ditt fina kundomdöme. Och när kursledaren, som jag lärt så mycket av – även om utbildningen är till för att lära sig skriva romaner, har jag passat på att även lära mig hur en betraktar romantexten för att se dess utvecklingpotential – säger något så fint, då blir en ju lite extra glad. Han är ju mästaren liksom. 🙂

 2. Jag hejar alltid på dig!
  Kontraktet kommer!
  Stor kram
  Så glad över vår vänskap

 3. Heja dig och jag fortsätter hålla tummarna! 🙂
  Tror också att vissa genrer kan vara svårare än andra att få antagna. Som fantasy t ex. Det behöver alltså inte innebära att manuset inte är välskrivet, eller att storyn inte fängslar, det kan helt enkelt bero på att förlagen inte vågar satsa på lika många manus i genren.

  1. Tack!
   Jo, jag vet. Har tänkt mycket på det. Jag har dessutom gjort det svårt för mig genom att karaktärerna t.ex. upplever övergrepp, prostitution, missbruk och våld. Men deras liv är sådant och följderna har blivit detta. Vad ska en göra liksom? Kan ju inte censurera deras liv. Inga ingående otäcka skildringar, sådant passar inte mig. Men ändå. Tänker att det kan påverka till att förlagen är tveksamma.😌

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.