Böcker

Två olika biografier

Jag råkade läsa Michelle Obamas Becoming samtidigt som Tara Westovers Educated och gillade den ena men inte den andra.

Med Obamas bok kom jag inte längre än till sidan 70. Tyvärr kunde jag inte låna om den igen. Boken är lång och språket behagligt men så långsamt. Och faktiskt med rätt ointressant handling. Även om hennes första 18 år lunkade på, behövde kanske inte berättelsen göra det på samma sätt.

Westover däremot öste på från början. Också hon berättar i kronologisk ordning om sitt liv. Men hennes liv och berättarteknik hade liksom mer framåtrörelse. Ett mycket annorlunda liv och öde. Även om mycket som Obama berättade var intressant grep det inte tag. Westover hade en starkare närhet. Hennes annorlunda uppväxt i en mormonfamilj som levde utanför samhällets stöd (ingen skola, ingen sjukvård) och istället förlitade sig på faderns – och Guds – ord och försyn, fascinerade mig starkt.

Westovers Educated berör bl.a upplevelsen av verklighet och sanning på ett sätt som intresserade mig. Plus just begreppet utbildning, i dess vidaste bemärkelse. Så många tankar väcktes. Inte bara på grund på hennes annorlunda och ofta svåra uppväxt.

Obamas Becoming kanske jag kommit in i om jag fått lite mer tid. Men jag är osäker.

Hur som helst.

Har du läst dem? Vad tyckte du i så fall?

6 reaktioner till “Två olika biografier”

 1. Obama’s har jag inte läst. Har inte alls lockat mig. Educated, däremot, ville jag läsa så fort jag såg den, och sen fullkomligen slukade jag den. Så bra!

  1. Ja, Educated var en riktig bladvändare. 🙂 Till skillnad från Becoming. Den var lika fängslande som en … cementklump.😉 (Rent berättartekniskt, eftersom den skapar motstånd, skulle jag dock vilja kika på den igen.😁)

   1. Ibland hamnar man verkligen bland … böcker! Inget ord för det. 😀
    Har du läst ”Girl in translation” av Jean Kwok? Också en verklig bladvändare!

    Men nu är jag fortfarande fast med Sagan om Isfolket. Bok 25 nu av 47

 2. Har hört talas om båda, synd att Obamas inte lyckas fånga intresset, annars hade man gärna läst den. Trevlig helg, hoppas att du får må så bra som det bara går. Kram!

  1. Ja, jättetråkigt med Obamas bok. Men hon envisades med att beskriva allt liksom rätt upp och ner utan att göra mer än att bara berätta på i en och samma ton. Utan någon särskild poäng eller genom att belysa något mer än något annat. Kanske det blev bättre när hon beskrev sitt vuxna liv.
   Detsamma! Kram 💕

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.