Om att leva, Om att skriva

Det är inte konstigt…

… att flera bloggar jag följt har övergetts, av både bloggare och läsare, till förmån för Instagram.

I höstas startade jag mitt konto på Instagram, som skrivcoach: @helenaaskrivcoach. På sommaren hade jag skaffat ett med samma inriktning som bloggen: @helenaa12blogg. Alltså om böcker, skrivprocess och vardagsliv. Jag ville utforska Insta och se om det var värt att starta ett företagskonto. Och det var det.

Snabbt fylldes skrivcoachkontot på med följare. Jag lägger upp ungefär ett inlägg om dagen. Skrivtips, info om tjänster, något erbjudande ibland och korta glimtar från vardagen som egenföretagare. Och följarna fortsätter att fyllas på.

Igår fredag, nådde jag 700 följare. Bloggen, som jag haft i åtta år snart, har drygt 100. Varje dag har jag runt 150 besökare, och något fler visningar, och varje nytt inlägg får under några dagar allt från 10 till 30 besökare.

På Instagram kan ett inlägg, inom loppet av några timmar nå över 200 personer. De flesta följer mig redan, men även andra kan läsa, om jag taggar bra.

Jag trivs jättebra med bloggen och att jag kan vara mer personlig här. Även bloggkontot på Insta är mer ytligt. Bloggen har en mysig intimitet som jag värdesätter på ett annat sätt, än kontot på Insta Tyvärr får bloggen mindre utrymme just på grund av Instagram. Och därmed färre följare.

Med min hjäntrötthet som utmattningen drog igång för två och ett halvt år sedan kan jag inte ha för mycket skärmtid per dag. Alltså har jag fokuserat senaste halvåret på att marknadsföra mig via Insta. Och det ger resultat. Flera kunder kommer nämligen därifrån.

Så det är inte konstigt att Instagram drar. En feel goodförfattare t.ex. som nu ger ut sin debut själv hade fått runt 250 förhandsbeställningar på sin pocketbok. Från följare. Använder du ditt konto rätt kan du verkligen nå ut. Om du är uppfinningsrik, har tid, ork och inte hjärntrötthet.

Med detta sagt, så vill jag bara säga tack till dig som läser, gillar, följer och kommenterar bloggen. Varje like, kommentar, läsning och ny följning gör mig jätteglad. Jag önskar jag haft mer energi att kommentera hos dig och andra, men det går inte att göra allt. Min uppskattning och tacksamhet har du i alla fall.🙂 Vi ses, här, hos dig och kanske på Insta.😉

12 reaktioner till “Det är inte konstigt…”

 1. Vad roligt att du fått så många följare. Själv har jag bara bloggen, och det är vad jag orkar med just nu. Och tycker om förstås, annars hade jag ju aldrig gjort det. Önskar dig en trevlig helg, och hoppas att du mår bra. Kram!

  1. Bloggen är inte så bara. Och FB har du ju med.🙂 Nej, det gäller att orka och ha tid. Som tur är tycker jag både Insta och bloggen är riktigt roligt. Till skillnad från FB. Där är det lite att kämpa i motvind när det gäller att nå ut och synas.😌 Önskar dig en fin helg du med! Kram

 2. Det är intressant det där hur man hittar, hittas och var man orkar och vill lägga sin energi. Själv har jag inte riktigt orken att fokusera på instagram och kör bara ett privat konto där. Funderar mycket på vilken mängd tid jag ska/borde/behöver lägga på olika sociala medier för att nå ut och hur mycket tid och ork det stjäl från annat jag vill göra.

  Behovet av skärmfri tid tror jag kommer bli allt viktigare ju fler skärmar vi omger oss med. De stjäl mer av vår uppmärksamhet och energi än vi tror, och vill vi orka fokusera på rätt saker (vad som är rätt saker är nog individuellt) tror jag vi behöver prioritera vårt användande betydligt mycket mer medvetet än vad vi gör idag för att orka.

  1. Att minska skärmtiden och använda den på ”rätt” sätt tror jag med kommer bli ett ännu mer prioriterat ämne framöver.

   Jag med min hjäntrötthet kan t.ex. inte lägga långa stunder på att sitta med vare sig dator eller mobil. Att läsa pappersböcker har varit välgörande som återhämtning. Och att se trenderna öka, där böcker ska lyssnas på och läsas på skärm känns så negativt. Klart papper är dyrt mm men att utesluta ett alternativ till skärmtid blir i längden bara dumt.

   Du har din intressanta blogg och som du säger att lägga mer tid på sociala medier kan verkligen stjäla tid från annat. Och ork.

   1. Så sant! Framför allt tror jag det är viktigt att veta varför vi är där vi är och varför vi gör vad vi gör, och inte bara flyta med strömmen för att man ”ska”.

    Jag förstår helt klart varför du måste prioritera. Det är särskilt viktigt i din sits, men också viktigt för oss andra för att inte hamna där.

 3. Jag har inget instagram och det beror nog mest på att jag tycker det är så tråkigt att ta bilder 🙂 Därför har jag noll koll på vad som händer där (när det gäller förlagsdelen sköter ju Katarina kontot vi har där).
  På FB däremot har jag ca 2 000 vänner så det är väl den kanal jag når flest följare med.
  Dock gillar jag verkligen bloggandet och även om många valt att lägga ner sina bloggar (även jag har övervägt det ibland) känns den lite som en ventil där man kan skriva av sig lite längre texter mellan varven.
  Har även sett många som använder FB och bloggen i kombination. De skriver alltså ett blogginlägg och länkar till det från FB, det verkar ha blivit lite vanligare. Då kommenterar förvisso de flesta på FB, men det spelar ju mindre roll 🙂

  1. Trots att jag haft FB i många år, har jag ändå bara drygt hundratalet vänner där, och företagssidan har jag lyckats få ihop drygt 100 följare till på ett halvår, men det känns himla trögt med FB. Har även provat köpa annons utan utdelning alls. Då är det bättre att be vänner dela. 😀
   Ja, Instagram har ju det där med bilder, något jag upptäckt att jag tycker är väldigt roligt. 🙂
   Men jag är inte redo att överge bloggen, även om jag med kort funderat på det ibland. Men trivs alldeles för bra med den, och speciellt när jag är pigg och allert i huvudet så är det roligt att se hur det går för dem jag brukar läsa.
   Mina delningar av bloggen, eller hemsidan för företagandet har inte varit så populära bland mina vänner. Det gillas inte alls helt enkelt. Tråkigt men, ja vad ska en göra om ens vänner inte tycker det är så roligt att läsa. Kan ju inte tvinga dem att trycka på gilla knappen. 😉

   1. Ja FB är trögare än Instagram när det gäller att få följare.
    På min FB skriver jag nästan aldrig om mitt skrivande, utan helt andra saker som intresserar människor, men när jag väl skriver om att jag t ex släpper en bok, tycker de även sådant är intressant.
    Tror det är svårt (åtminstone på FB) att få många följare när det gäller skrivandet. De flesta har byggt sina plattformar på helt andra ämnen, men följarna köper gärna dina eventuella produkter om du skriver om dem.
    Även de som länkar till bloggar brukar ha andra ämnen som de skriver om än just skrivandet.
    Man får helt enkelt försöka skapa intresse kring andra saker som många finner intressanta. Som Jens Ganman t ex. Han har ju en stor följarskara p g a sina pajdiagram och sin satir. När han sedan släpper en bok, vill hans följare gärna köpa den eftersom de gillar det han skriver om på FB 🙂

    1. Precis, så är det. Andra inlägg kan gillas, som inte handlar om tjänster och skrivandet direkt. Privata kontot har jag inte använt särskilt mycket alls under åren, just för att nästan samtliga inlägg inte fått någon uppmärksamhet. Oavsett innehåll. Är rätt opepp på FB. Vet hur det funkar med marknadsföring till viss del och lägger hellre tiden på en kanal som funkar bättre. Till och med LinkedIn har, på några få veckor, gett bättre resultat.😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.