Om att leva

Sommar. Tänka nytt.

Sommaren är min favoritårstid. Det är ofta ändå rätt varmt (senaste somrarna har ju varit väldigt varma) och det är ljust. Jag älskar ljuset. Jag älskar att slippa pälsa på mig tjocka tröjor, halsdukar, vantar och kappor som inte värmer tillräckligt i den genomträngande grå tokkylan som går genom märg och fötter, och som kännetecknar Göteborgsvädret.

I sommar är jag utan extrajobb. Men med företag. Jag hoppas innerligt att uppdrag fortsätter trilla in. I en lagom mängd som ger tid för strandhäng, men även lite cash.

Jag kommer inte ta någon bloggpaus men nöjer mig med ett inlägg i veckan. Har funderat på det ett tag och det lutar åt att torsdagar blir bloggdag. Det vill säga den dag inlägg kommer upp. Vi får se.

Det jag också kommer fundera på är hur jag ska hantera det faktum att förlagen inte verkar våga satsa på en okänd debutant som skrivit en, enligt ett förlag: väldigt spännande och genomtänkt dystopisk roman.

Egenutgivning lockar inte när jag har fullt upp att etablera mig som skrivcoach och lektör. Så till detta återkommer jag.

Maj är över. Våren flög förbi i ett virustöcken. Tror jag haft covideländet i två omgångar. Hoppas innerligt att jag slipper det igen men tar det lugnt. Vågar liksom inte riktigt anstränga mig. Inbillar mig att det bryter ut då. Jag vet, högst ovetenskapligt, men med sju veckor med fram och tillbaka-symtom, frisk i tre veckor och sedan dålig i två igen, tycker jag mig se ett mönster.

I början av året, på nyår, tänkte jag att det här året, väl aldrig skulle kunna bli sämre/värre än de två föregående. Starten har varit så där. Är otroligt glad över mitt företagande men har lite att önska i övrigt. Så nu håller jag tummarna för en fin sommar, trots det generella läget.

Hoppas du haft en fin maj och att du har juni månad att se fram emot!

Och på tal om att se fram emot, nästa inlägg kommer handla om lästa böcker i maj.🙂

15 reaktioner till “Sommar. Tänka nytt.”

 1. Ja, hur förlagen tänker vet jag inte riktigt, men har väl någonstans på vägen, i samtal med/lyssnande på många skrivande människor insett att väldigt många bra manus aldrig ser bokdiskarna. Men det är väl det där med att våga satsa. Och i dagsläget är det nog än svårare när det där med företags överlevnad är än klurigare. Kort ovetenskaplig amatöranalys av läget…

  Hoppas du får hålla dig frisk, får lagom med jobb och det ska bli spännande att läsa när inläggen kommer. Ta dem i din takt 🙂

  1. Tycker din analys duger mycket bra! Kan skriva under på den.🙂

   Tack! Jag har så svårt att hålla mig från bloggen så minst ett inlägg i veckan får det bli. Lika bra att bestämma em dag. Så kul att du läser. Tack för det.💜

   1. Ja, men lite så i den här branschen tänker jag att det är trevligt med kollegial kontakt också 🙂 Att utbyta erfarenheter!

 2. Tråkigt att förlagen inte vill satsa på en ”väldigt spännande och genomtänkt dystopisk roman” men fint ändå att du har fått det gensvaret. Grattis till det! Har du skickat till alla tänkbara förlag? Jag skickade till sex förlag i första omgången och fick bland refuseringarna ett positivt, men tänkte att det var lönlöst att skicka till fler förlag. Kanske var jag lite rädd för att få fler nej. Men skrivarvännerna tjatade på mig, min lärare sa att manuset var för bra för att ligga i en papperskorg, och så skickade jag – lite motvilligt – till ytterligare sex förlag. Varav ett vill läsa en omskrivning. Det hade ju inte hänt om jag inte skickat till fler. (Sen vet ju ingen om det leder till något men om jag inte satsar lär ju i alla fall inget hända.) Så finns det fler förlag därute som passar, så hoppas jag att du ger dem chansen att läsa.

  Hoppas du får en fin sommar och att uppdragen kommer i lagom takt. Jag skrev senast på min blogg att jag tar en paus till i höst och kanske jag ligger lågt med alla sociala medier. Men bra att veta att jag kan hitta något intressant här på torsdagar 🙂

  Sköt om dig och hoppas att du får hålla dig frisk.

  1. Det där med tänkbara förlag ja… Dessa utvalda är ju traditionella och stabila. Gillar att inte behöva oroa mig för ev konkurs eller att den enda människan som driver det ska bli sjukskriven. Men ska ta en titt till.
   Så coolt att det var extrarundan som hittade rätt.🙂
   Ta hand om dig i sommar. Så kul att veta att du tittar in här ibland. Kram

 3. Men grattis till jättefin feedback från förlaget! Då är man helt klart på rätt väg så det måste kännas tröstande ändå mitt i allt. Tänker att då handlar det mest om VILKET förlag som kommer ge ut det i slutänden. Kanske finns det som Eva säger något du förbisett som skulle passa?

  1. Tack! 🙂 Jag är jätteglad över att det verkar som att förlagen faktiskt läst manuset om jag ska ”tolka” refuseringarna på något vis. Kanske de har olika standardrefuseringar för olika kategorier? 😀
   Jo, jag ska se över förlagen igen. Men är mån om att det ska vara ett stabilt förlag. Och det känns nästan svårt att kräva det av små förlag i dessa tider. Dessutom hela biten med att kanske marknadsföra min egen bok och göra vissa saker som ett förlag skulle göra åt mig, det lockar inte alls att ta över sådant i nuläget. Har fullt upp med att synas som skrivcoach. Hur orka synas som debuterande författare också? Då måste hälsan med orken vara mer på topp. Men jag har inte så bråttom. En dag kanske det lockar mer än ett traditionellt förlag. 😉

   1. Ja det tycker jag absolut du kan vara. 🙂 De har nog olika grader av refuser som du är inne på. En del refuseras redan på ett tidigt stadie medan andra som blivit lösta mer ingående får ett annat svar.
    Marknadsföringen ligger ju till väldigt stor del på en själv som debutant oavsett om man ges ut på Norstedts eller lilla förlaget utan de marknadsföringsmusklerna. Däremot finns det ju andra fördelar som överväger men de flesta debutanter får ingen större budget för marknadsföring ens från dem tyvärr. Så om det bara är det som avgör kanske du borde överväga även de lite mindre och mellanstora. Bara som en tanke.

    1. Jo, jag ser ju att många verkligen marknadsför sig aktivt även om de blir utgivna på större förlag. Men budgeten är inte det stora problemet . Snarare orken.
     Så inget ont som inte har något gott med sig. Hade ett förlag sagt typ nu, eller för någon månad sedan att de vill ge ut boken med t.ex. kort deadline hade jag fått avstå något annat, t.ex. lägga företagandet med alla försök att synas som skrivcoach åt sidan, eftersom jag ”bara” har energi och ork nog för att arbeta ungefär en halvtid (vilket företagandet ligger på rent tidsmässigt även om uppdragen motsvarar en bråkdel av det än).
     Dessutom, att ge ut själv, eller betala hybridförlag för utgivning, finns inte på kartan så länge jag inte får in en vettig inkomst. Blir den säkrare (t.ex. att extrajobbet kommrer igång i vinter eller att jag får in fler stora uppdrag) då skulle också mindre energi gå åt till att fundera över hur jag ska betala för att ge ut en bok. Men i stort så är det inte budgetering av marknadsföring som är problemet, utan att orka. 🙂

    2. Nej jag menade från förlagens sida. Inte ens de stora förlagen avsätter så mycket resurser för att marknadsföra debutanter. Så har du inte möjlighet att göra det jobbet själv i nuläget så kanske det ändå är bättre att vänta lite med att skicka till fler för oavsett förlag kommer du troligen få göra det mesta av marknadsföringen själv. Det var så jag menade 🙂

 4. Du kanske skulle ge ut den som E-bok så länge och rätt vad det är så kanske det smäller till, man vet ju aldrig. Hoppas att du får vara frisk, det låter inte kul att ha åkt på skiten flera gånger… Stor kram och ps … skicka lite sol till Nord Norge, vi behöver det. 🙂

  1. Att ge ut som e-bok och försöka marknadsföra mig själv som debuterande författare lockar inte i nuläget, kanske längre fram… Det tar tid och energi att synas som skrivcoach och försöka få uppdrag så jag får göra en sak i taget. Hade jag varit mindre hjärntrött efter utmattningen kanske det funkat att köra dubbelt. 🙂
   Och ja, tack, vi får hålla tummarna för att de där covid-19symtomen håller sig borta nu. Blir ju om inte annat så isolerande när jag håller mig borta från folk för att inte smitta.
   Jag lovar att skicka upp sol och värme till dig. Tänker att ni ändå har det fint nu, med ljuset. 🙂 Kram

 5. Grattis till positiv refusering ändå! 🙂
  Jag tror att det är lite svårare när det gäller dystopier och fantasy, detta eftersom det inte finns lika många som läser de genrerna som t ex spänning och feelgood.
  Det kommer hela tiden nya förlag, så rätt vad det är kanske du hittar ett nytt som specialiserat sig på dessa genrer.
  Jag fortsätter hålla tummarna! 🙂

  1. Ja, tack! Jag är jättenöjd med att flera förlag uttyckt sig positivt, om än inte lika positivt som det här förlaget. Men att ha fått standardrefuseringar från samma förlag tidigare och de nu avslutar med att jag gärna får skicka till dem igen, tänker jag är ett tillägg. Inte samma manus dock, utan något annat.
   Jo, genren är rätt smal. Och så målgruppen med 15+ eller unga vuxna gör det inte lättare heller. Hade jag skrivit för tolvåringar hade det varit lättare faktiskt.
   Tack för tumhållning! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.