Böcker

Maj månads läsning nr 2

Som jag sa häromveckan, när jag lade upp mina lästa böcker för maj månad så blev några över. Här kommer de:

Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem, Marie Kondo
Så skönt på något vis att läsa en så praktiskt bok. Gör si och gör så. Jag fick i alla fall god lust att prova på tipsen och gör det så smått. Min garderob börjar se ursnygg ut. Jag har alltid varit ordningsam av mig, men ibland fallerar ordningen totalt och allt blir en enda röra att ta hand om. Senare. Men, jag tror att med mer ork och färre utmattningssymtom, så blir det ännu lättare att hålla ordning hela tiden och då även direkt. Inte enligt devisen senare. Rekommenderas med varning om att eventuell städiver kan uppstå.

Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete, Åsa Axelsson
Att lämna ekorrhjulet handlar om att välja ett annat liv än det som gäller. Normen är ju heltidsarbete, två föräldrar och typ två, tre barn. Nu har visserligen författaren tre barn så det hon ifrågasätter är hetsen och stressen och det uppbokade liv man lever som kärnfamilj. Måste verkligen båda föräldrarna jobba? Nej, blir hennes svar. 

En intressant bok om att göra mer själv och spara in. Och familjen kan verkligen spara in på mängder av saker. Jag som lever i en lugn tvåsamhet utan större utsvävningar har lite svårt att känna igen mig i att barnen ska ha senaste tekniken vad gäller det mesta, och typ hundra skor var och flådiga resor till städer och platser jag själv knappt ens tänkt tanken på att besöka. Det som inspirerar är ändå tanken på att inte rätta in sig i ledet, inte jobba ihjälp sig och stressa ihjäl sig för andras skull. Jag, som sagt, har alltid levt rätt lugnt, i min egen takt och aldrig haft ett fullt vardagsschema. Jobbet som socionom däremot, det kunde varit bättre ibland. 

Och visst håller jag på att ta ett steg från arbetslivsnormen med företagandet. Välja egna arbetstider och hur jag vill lägga upp mitt arbete. Jag gillade Jag lämnar ekorrhjulet och är glad för att Katarina tipsade om denna, liksom Kondos Konsten att städa. Två riktigt bra maj-läsningar.

Skriv om ditt liv – Elva författare berättar hur, Petra Ariton
En trevlig antologi. Om precis det rubriken innehåller. Mycket matnyttigt för den som vill skriva en självbiografi. De olika medverkande författarna ger olika tips, och berättar om egna biografier och sitt skrivande. Jätteintressant och en stor variation. Själv blev jag mycket förtjust i första författarens mycket praktiska tips, Sarah Larsson tror jag det var. Hon gav flera många bra tips kring skrivande generellt också. Mycket pedagogiskt. Så Skriv om ditt liv – elva författare berättar hur, kan jag allt rekommendera. 

7 reaktioner till “Maj månads läsning nr 2”

 1. Åsa Axelssons bok har jag också läst. Den väcker många tankar jag absolut håller med om. Vill du ha fler tips på temat så finns ”Ut ur ekorrhjulet” av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg. De finns också på bloggen http://www.enkelboning.com

  I övrigt förstår jag inte heller varför man ska stressa en massa och ha all teknik, mängder av saker och senaste nytt i allt… Finns mycket att värna i långsamheten, sparandet och att våga värdera det man har.

  1. Åh, vilka spännande tips. Måste ta en titt på dem. Gäller att få lite pepp när en går mot strömmen.
   Precis, varför inte vara mer tacksam över funktion än märke. Att uppskatta det lilla och enkla. Konsumtionshets och invanda tankemönster att bryta.

   1. Precis! Missa inte heller Karin Liljas bok ”Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre”.

    Jag tänker också miljömässigt att vi inte kan hålla på som vi gör vare sig med resande eller nyttjande av resurser som kan användas bättre.

 2. Vad kul att du läste dem och gillade även städboken 🙂 den ger onekligen lite pepp! Och precis, det blev stegvis väldigt fint hemma hos mig med efter det 😀
  Jag har läst boken som rekommenderas i kommentaren ovan med, den hade en lite annan approach på det hör med ekorrhjulet, även fast båda handlar om ekonomin. Har också läst deras blogg ibland.

  1. Jag blev riktigt förtjust i både städboken och ekorrshjulsboken. Har kikat i båda igen.😄
   Ja, jag fick några boktips där. Kul. Känner att lite extra pepp nu när jag gjort andra val den normativa arbetslinjen är på sin plats.🙂

   1. Precis, och ibland är det så avkopplande att läsa lite faktaböcker till skillnad från romaner tycker jag, om man hittar något som väcker ens intresse. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.