Om att läsa, Om att skriva

Semestrat, skrivit, väntar svar och stör mig

Tog ledigt litegrann förra veckan. Bytte stad mot kust. Och lät datorn vara ett par, tre dagar. Så skönt.

Och jag skrev lite. För hand. Något jag gjort från och till i snart en månad. Inget fancy, bara för mig själv. Ingen ska läsa. Jag ska inte redigera det. Utan jag skriver för att jag vill.

För med drömmen om att ett förlag ska säga ja till dystopin så har det blivit lite tvång över skrivandet. Jag gillar det fortfarande men tycker drivkraften har blivit lite… skev. I nuläget är jag så nöjd med flera positiva refuseringar att de sista tre förlagens mycket troliga nej (de borde ha svarat nu) inte gör mig så mycket.

Jag håller på att ladda om. Kanske blir det dystopin jag tar upp igen. Kanske något annat. Men i första hand prioritetar jag mina uppdrag, träning och återhämtning. Så egna skrivandet kommer lite längre ned på listan.

Och, på tal om saker som kommer längre ned i prioriteringen. Augustpriset för barn och unga. Som är EN kategori. Trots att bilderböcker för små barn verkligen inte kan jämställas med böcker för tonåringar. Vad säger detta egentligen om synen på litteratur för barn? Och barn?! Helst skulle jag vilja ignorera hela priset, men kan liksom inte låta bli att vara nyfiken på hur det går. Så, här är listan på de nominerade 2020:

Årets svenska skönlitterära bok: 
Minnestrådar, Carola Hansson
Splendor av Stefan Lindberg
Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Samlade verk, Lydia Sandgren
Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor av Thomas Tidholm
Renegater, Klas Östergren

Årets fackbok:
Livets tunna väggar, Nina Burton 
Familjen, Johanna Bäckström Lerneby 
Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba  
Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt av Kristoffer Leandoer
Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg
Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Årets barn- och ungdomsbok:
Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl, Linda Bondestam
Kråkorna av Anders Fager & Peter Bergting
Billie, Korven och havet, Julia Hansson 
Kom dagen, kom natten, Åsa Lind & Emma Virke 
Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson
Alltid hejdå, Alma Thörn

I år har jag inte läst en enda, men har kikat på Samlade verk ett tag. Och nu blir det ju tjurrusning på biblioteken så långa väntetider väntar. Inte tänker jag shoppa loss heller. Flera saker talar emot för det. Har du läst någon av de nominerade? Någon att rekommendera i så fall?

7 reaktioner till “Semestrat, skrivit, väntar svar och stör mig”

 1. Jag har också hört flera ondgöra sig över indelningen just där, mest då hon Christin någonting som skrev barnböcker på den tiden jag bloggade som mest intensivt. Själv har jag aldrig förstått kritiken. Om jag ska gissa handlar det inte så mycket om att det är ”samma kategori” som att de kanske har svårt att få ihop tillräckligt antal nominerade i båda kategorierna eftersom det krävs böcker med en viss …tyngd i ämnesval och framställning för att inte tala om litterära kvaliteter. Och det mesta som skrivs för i alla fall barn är ju mycket mer lättsamt och aspirerar kanske inte åt det hållet alls. Man ska ju minans att det är ett finlitteraturpris, inte ett popularitetspris. Lite samma resonemang som när folk uttrycker förundran över varför Astrid Lindgren aldrig fick nobelpriset, lol. Hon skrev ju inte finlitteratur alls, och försökte inte ens. Det handlar som sagt inte om popularitet bland läsarna utan om helt andra kvaliteter. Så personligen ser i alla fall inte jag något problem med denna indelning.
  Intressant ämne. 🙂

  1. Ja, jag är inte ensam om att tycka priset borde ändras för de yngre. Och visst det är ett finlitteraturpris, men det finns mycket skrivet för barn som är välskrivet och håller hög kvalitet. Jag läser ju själv sådana ungdomsböcker ibland som har höga ambitioner och tycker jag klarar en hög litterär nivå. Och om bedömningen skulle vara att det inte går att få ihop tillräckligt många titlar kanske det går att hålla ett mindre antal till nomineringarna… Vad gäller barn under nio år har jag sämre koll men för de nio plus, tror jag nog det skulle fungera fint med högt hållna krav på viss tyngd i både ämne och kvalitet.
   Men vad gäller Astrid Lindgren så tycker jag de gör rätt i som inte gett eller ger henne ett nobelpris eftersom de ju inte befattar sig med barnlitteratur alls. Sedan vad man anser om kvaliteten på hennes böcker det får vara osagt, jag har inte läst tillräckligt av henne som vuxen. Men nog vinner hon poppis-tävlingen. Till och med partiledarna drog ju till med henne när de skulle nämna litteratur de gillade.😁

   1. Ja poppistävlingen vinner hon nog ohotat 🙂
    Jag spekulerar bara i vad anledningarna kan vara såklart, men för mig känns det troligt att det skulle kunna vara något sådant. Men det kan man säkert ha olika åsikter om också. 🙂

 2. Mmm, det där med barnböckerna var verkligen störande. Förstår att egna skrivandet kommer lite längre ner på listan just nu, du jobbar ju så mycket med skrivande. Och är framgångsrik! Kram!

 3. Ibland måste man ta en paus och andas också 🙂
  Tycker du ska vara jättenöjd med det du åstadkommit hittills och kom ihåg att gemensamt för alla som blivit utgivna är att de aldrig gav upp 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.