Böcker, Om att läsa

Novembers läsning – en enda bok

Det bidde bara en. Lite chockartat tycker jag allt.

En bur av guld, Camilla Läckberg. Eftersom jag inte läst någon Läckberg tidigare, helt enkelt på grund av att jag för väldigt många år sedan blev irriterad över hennes syn på författarskapet, var det spännande att prova att läsa denna En bur av guld.

Det var väl lite som jag trott. Ganska så lättsmält och inte den mest svåra plot att förutse. Men so what, det är underhållningslitteratur och sådant ska inte underskattas. Jag orkar inte dra handlingen direkt, men det handlar om hämnd. Ingredienserna är sex, otrohet, flärdfullhet och lyx, börja om från noll och arbeta sig upp och bli det mest åtråvärda som finns på marknaden, ja alla marknader typ.

Om du inte läst men är nyfiken tycker jag du kan göra det. Alltid kul att se vad alla snackar om typ. Och på tal om snackar, så var det Läckberg själv som i en intervju berättade om sina försök att börja skriva och hur hon upplevt detta, som gjorde mig irriterad. Tidningen var någon större mer ”seriös” mode-/kvinnotidning och Läckberg berättade att hon börjat skriva på sin deckare där i begynnelsen och tyckt det var så krävande, ungefär. Så hon kontaktade några förlag och plottade sin idé, bara för att se om intresse fanns och om det var värt att ens lägga tid på det mödosamma skrivandet. Och ja, hon är ju mer entreprenör än författare så hon sålde in sin idé och så började allt. Därav min irritation. Kanske jag velat göra likadant, men då, när jag läste artikeln var hon fortfarande rätt ny med bara en tre, kanske fyra utgivna böcker, och en annan hade inte jobbat i hundra år med samma manuselände. Så min irritation bottnar nog snarare i en nonchalans kring hur hon såg på författandet, än i att jag inte nått så längt. Varken då eller idag.

Annars häpnar jag själv över att jag endast läst ut en bok i hela november. Men jag har en som nästan är klar. Joseph A Davis var så vänlig och skickade mig ett recensionsexemplar av en av sina senaste barn-/ungdomsböcker, Kampen om Tusenvärld – Dunkelstjärnan.

Och så har jag även fått två rec.ex. i form av ett par grafiska romaner, det vill säga romaner med bilder och text. De har jag Fria ligan förlag att tacka för. Har redan börjat läsa lite i HP Lovecrafts Vid vansinnets berg, som är så otroligt snyggt illustrerad. Varje bild är en fröjd för ögat.

Dessutom har jag påbörjat en tegelsten på nästan 700 sidor, Tad Williams A War of Flowers. Så skönt att ha en bok att hålla på med ett tag. Har saknat de där tegelstenarna som jag brukar läsa på engelska, och gärna som serier med. Lycka!

Hoppas det är bra med dig i denna tid. Att läs och skriv flyter på. Eller vad du än har för hobby.🙂

4 reaktioner till “Novembers läsning – en enda bok”

 1. Lite nyfiken blir man ju på hennes bok. Har läst några av hennes deckare, de har varit av lite varierande kvalité, men som du skrivit själv; hon har ju verkligen sålt och berört många. Tror att det är hennes smarta idé att väva ihop familjeliv (blöjor, trasiga förhållanden och vab) med mord som hon gör i sin serie om polisen Patric, som gått hem hos så många. Önskar dig en fin dag!

  1. Visst kommer säkert en del succé av att vardagsliv skildrats i hennes deckare. Men de har jag inte läst. Den här handlade ju mer om lyx, ett liv som till ytan verkar perfekt. Du får läsa någon gång, om inte annat som studieobjekt. Hur hon skrivit.
   Detsamma!❤

 2. Läckbergs Lyckoviken diskuterades alldeles nyligen i en författargrupp, där trådstartaren tyckte att den var alldeles för osannolik och därför hade vederbörande slutat se serien.
  Jag har bara läst Läckbergs första bok, men har aldrig riktigt fastnat för hennes sätt att skriva på och jag håller med om att hon mer är en entreprenör än en författare.

  1. Så intressant med Lyckoviken. Själv gav jag den en kvart, tjugo minuter innan jag insåg att den inte passade mig.
   Eftersom boken ingick i bokcirkel efter mitt förslag att prova Läckberg, har de andra även fortsatt med del två. Känner mig inte så lockad.
   I blogginlägget hade jag tänkt fundera kring just hennes entreprenörskap vs författarskap då jag funderar på om hon skriver själv… Tänker att det kanske finns någon spökskrivare där. Men ville inte befästa den tanken riktigt så allmänt.😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.