Böcker

Om allt vore annorlunda och Half Lost

Två böcker till hann jag läsa ut i december, förutom Joseph A Davis Dunkelstjärna, som jag skrev om nyligen. Nu blev det en debut och en bestseller.

Om allt vore annorlunda, är Sanna Macdonalds debut från 2019. En fantastiskt fin berättelse där olika livsöden följs i nutid och från 1937. Jag tycker de olika historierna vävs ihop snyggt, karaktärerna är också starkt skildrade och jag ville verkligen veta hur det skulle gå.

Det handlar om kärlek, mer eller mindre förbjuden sådan, relationer och hur de ses ur egna ögon och ur andras. Att våga gå sin egen väg och med allt som det innebär. Rädslan att ta steget och hur svårt det kan vara att få älska, precis vem som helst när som helst. Kärlek är ju ofta något som liksom drabbar och inte går att värja sig mot. Så Om allt vore annorlunda, kan jag verkligen rekommendera!

Half Lost (2016) är sista delen i trilogin om Nathan som föds som både god och ond häxa, son till den mest fruktade häxan (eller om man säger trollkarl – lite snurrigt med begreppen när läsningen sker på engelska) i hela västvärlden. När jag läste första boken, Half Bad, var jag inte helt såld, men den tog sig och andra boken Half Wild fick mig att sträckläsa.

Sally Green har skrivit en trilogi som är rak, stark och fascinerande. Dessa människor, häxor eller trollkarlar, lever i vår vanliga värld, men styrs av sina egna regler. Inte helt olikt Harry Potters universum, men skillnaden här är att det är rått, naket och kallt. Och jag gillar hur avskalad berättelsen är, samtidigt som den berör och engagerar. I dessa böcker – utan att egentligen spoila något – utmynnar historien till en krig mellan de onda och de goda, där gränserna suddas ut. För vem är egentligen bara ond, eller god? Är du nyfiken på serien Half Bad, av Sally Green, tycker jag absolut att du ska ta dig en titt. Rekommenderas.

Har du läst någon bok att rekommendera? Vilken genre, vilken sorts bok som helst funkar. Jag är nyfiken på det mesta. Och alltid kul att få boktips. 🙂

8 reaktioner till “Om allt vore annorlunda och Half Lost”

 1. Vad härligt med julläsning. 🙂
  Här har det inte blivit mer läst en en faktabok, något romanläsande har jag inte lyckats ta mig för hehe. Jag vet inte men tycks gradvis ha tappat lässugen på böcker med, det hänger nog ihop med känslorna för skrivandet kanske. Men de där lät som spännande läsning bägge två. 🙂 Kanske är det troligare att jag skulle läsa den förstnämnda dock.

  1. Macdonalds debut hade jag hört gott om men överraskades ändå positivt. Tycker hon skildrar det inre så fint, alla tankar och reflektioner. Trots att en karaktär egentligen gör fel, kände jag starkt för den. Skickligt.
   Att tappa läslusten tycker jag ofta hänger ihop med att jag läst motiga böcker och då tappar lockelsen i att leta upp nya. Då måste det till en bladvändare för att vända. Och de växer ju inte på träd.😉

   1. Ja vad härligt. Kanske får kolla upp den vid nästa bokhandelsbesök. Bibblan här är stängd nu, antar kanske gäller hela landet?
    Ja kanske? Och precis, så svårt att hitta de där sträckläsningsböckerna, den senaste jag minns såhär på rak arm var ”En dag i december”, har du läst den? Den tycker jag var precis lagom mysig utan att bli tramsig. Jag är inte jätteförtjust i dagens feelgood faktiskt. Det mesta känns bara fånigt och överdrivet hemtrevligt, om man kan säga så.

    1. Jo, biblioteken stängde någon vecka innan jul. Har varit lyx att ha dem öppet så länge. En bokcirkelbok har tyvärr blivit inlåst nu, och jag hade flera på kö också. Blir att läsa i vår i stället.
     Nej, den har jag inte läst. Tror du nämnt den förr…? Och vill minnas en att jag gjort en reservation på den… Jag har svårt för feelgood som jag tycker håller sådär överlag som genre, men så har jag blivit väldigt kräsen när det gäller feelgood, ja alla genrer.😄 Sara Molin är stark, både vad gäller handling och hantverk i stort. Även om jag bara läst hennes första, (andra är inlåst på biblioteket). Om du inte läst henne kan du ju prova.

 2. Jag hade tänkt läsa under julen, men det blev inget av det, så har inte några bra boktips just nu. De kanske kommer under våren om jag får lite tid att läsa då 🙂

  1. Det går ju i perioder för mig med. Nu hade jag sparat Half Lost just till jul och tiden började gå ut, så bara att läsa.😊 Om allt vore annorlunda hade jag påbörjat i höst men fått sticka emellan med låneböcker. Eftersom jag oftare lånar än köper blir det ju att prioritera de som måste åter. Ser fram emot ev boktips på din blogg i vår då.🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.