Om att skriva

Ibland är det flow

Jag har en rätt lättsam inställning till det här med att ställa krav på eget skrivande och att ha vissa pass att göra varje dag eller vecka. Jag tycker visserligen det är trist att jag inte alltid orkar eller bortprioriterar det för annat. Som att glo på någon tv-serie. Men det är inte hela världen. För jag tänker att jag kanske tar igen eventuella skrivmål (minst två pass per vecka) en annan dag.

Och i helgen gjorde jag det med råge, tog igen mina skrivmål en annan dag alltså.

Jämförelse med föregående helg:
Lördag 687 ord
Söndag 1153 ord
Och så nu senaste helgen: 
Lördag 2486 ord
Söndag 818, 749, 912 och 1275 ord

Kan dock erkänna att detta superflow om fem pass på trettio minuter upp till dryga timman uppstår rätt sällan. Och att det nu slutade med att jag inte fick städat som jag planerat, eller bakade mig en äpplepaj. Så kanske bara bra det.

Hur ser du på detta med skrivmål och deadlines?

Jag hade visserligen en deadline som var mer övergripande och det var en dröm jag hade om att få bli antagen av ett förlag och ge ut en bok innan jag fyllde fyrtio, eller åtminstone under året som fyrtioåring. Men eftersom jag snart fyller fyrtioett och inget förlag nappat på min dystopi får jag se det målet, den drömmen, den deadlinen som körd. Och jag har liksom förlikat mig med det. Och valt att inte pusha på med någon ny dröm, något nytt mål eller någon ny deadline. Nu blir det som det blir.

4 reaktioner till “Ibland är det flow”

 1. Det var länge sedan jag hade mängdmål med skrivandet, antagligen någon gång när jag var relativt nybörjare eller under en nanowrimo, men dem räknar jag inte riktigt. Brukar sällan ha problem att få ihop text om jag bara sätter mig ner och känner mig tillräckligt taggad på storyn. Då är väl målet snarare att skriva lite varje dag. Men även det tummar jag på ibland. Är som du ser inte heller speciellt disciplinerad. Jag drivs hellre av lust, tror det blir bättre ord då.

  1. Det var många år sedan jag skrev mot ett mål eller med en tanke om ett visst antal pass per vecka. Under åren på Romanskrivarkursen och Skrivpedagogutbildningen gjorde jag vad som behövdes och tycker inte det riktigt räknas. För nu skriver jag ju bara för min skull.
   Och jag har en tendens att drivas av lust men märker också att dagar med mindre lust kan funka rätt bra, för när jag väl börjar dras jag in i berättelsen. Gör jag inte det, då blir det bara en kvart och någon kortare scen skriven. Som du säger, det funkar trots allt bättre med skrivlust.

 2. Jag gör som Katarina och skriver lite då och då när andan faller på.
  Tidigare skrev jag ju 4 000 ord per dag under veckodagarna och inget på helgerna, men då var ju målet att få färdigt ett nytt manus.
  Nu handlar det mer om att skriva för lustens skull och då får det bli när det blir 🙂

  1. Inte illa med 4000 ord per dag. Men har man ett visst mål så… 🙂
   Jag tror det här med mål kan tolkas lite olika. Jag tycker det är jättebra att få till minst två pass per vecka, men om det inte blir så gör det inte så mycket. Ofta har jag en bra anledning till att det blir så. I veckan som gick blev det inget pass alls. För jag orkade inte. Och det kan låta slappt men med en utmattning är min energi olik energin hos en persons som inte varit utmattad.
   Att skriva när andan och lusten faller på är det bästa och ofta det jag strävar efter i en kombination med en liten rutin. Märker ju att jag mår rätt bra även av pass med mindre skrivlust. Om texten blir bra det är en annan sak.😉
   Härligt att skriva utan krav. Det borde fler göra.☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.