Företaget, Om att leva

Passiva inkomster – bra idé men…

Att ha en passiv inkomst som företagare är ju en jättebra idé. Det vill säga att sälja något som inte kräver någon större insats från min sida.

Däremot kan ju en så kallad passiv inkomst innebära en hel del förarbete. Den passiva inkomst jag har är min skrivarkurs Vägen till en välskriven roman (som jag kommer döpa om till Skriv en välskriven roman om ett tag tror jag – namnet är så långt nu).

En skrivarkurs behöver ju göras inför att säljas. Och jag lade många timmar på att få ihop de sju lektioner som kursen består av. Att jag sedan dessutom fick för mig att uppdatera dem med ett litet moment till och då passade på att revidera dem gjorde inte saken bättre. Så ja, de har fått sin beskärda del av arbetstid.

Kursen är en självstudiekurs med en textinlämning vid avslutad kurs. Allt jag behöver göra nu är att se till att betalning är gjord och därefter lägga upp kursen till kunden. Kursen går via mejl, helt enkelt för att kursplattformar är dyra och jag tycker mejlformatet fungerar fint. Skulle jag ha en plattform för kursen skulle den behöva vara dyrare och kanske sälja än mindre än den redan gör.

För det är ju det som är ett bekymmer med passiva inkomster, att de ju inte blir några inkomster av dem om de inte säljer. Och då spelar det ingen roll hur lite tid jag än må behöva lägga på dem vid köp.

Utbudet är stort, liksom konkurrensen. Så att byta namn, göra om hemsidan och försöka mig på mer annonser framöver, det är en väg att gå för att kursen, och de andra kurserna jag har, (som inte riktigt har samma upplägg) ska sälja bättre.

Så ja, har du funderat på att skaffa dig en passiv inkomst tycker jag absolut du ska göra det, men du får vara beredd på att det kan dröja innan du tjänat in din arbetstid.

Jag läste/hörde på nyheterna att ungefär hälften av unga på gymnasiet vill vara sina egna och inte anställda. Deras bild av att vara egen… var kommer den ifrån? Jag har alltid sett egenföretagare som människor som kämpar sig rätt blå för att ha igång en verksamhet som ger vinst. Och ja, varför sällar jag mig till dem då egentligen kan en ju undra. Men att få arbeta med det jag vill, hur jag vill och när jag vill, det överväger så mycket annat.

Självklart hoppas jag att mitt egna företagande en dag också ger mig nog för att ta ut lön. För jag är inte riktigt där än. Förhoppningsvis borde jag vara det om något år. Återkommande kunder liksom kunder som rekommenderar mig, och andra företagare/lektörer som hänvisar till mig, är något som jag redan märker av.

Så vem vet, en dag kanske min kurs säljer som smör i solsken. Låt oss hoppas.

Vad har du för tankar om, och erfarenheter av, passiva inkomster?

Info om kursen: Vägen till en välskriven roman – en självstudiekurs på sju veckor med en textinlämning, 1950 kr inkl moms. För info om upplägg och innehåll följ länken – Vägen till en välskriven roman, Helena A – skrivcoach & lektör

Bild: Pexels

9 reaktioner till “Passiva inkomster – bra idé men…”

 1. Det där med passiva inkomster är en grej som började intressera mig med någonstans i mitten av 2019 ungefär, men förstärktes under slutet av det året. För min del har jag valt att investera istället, i fonder. Att det blev just fondsparande låg nog inte så långt bort för min del, för min pappa sparade i fonder åt mig redan när jag var liten och har sedan förvaltat mina Premiepensionsfonder med framgång fram tills jag tog över dem själv. Vilket har gjort att jag insett potentialen i investerade pengar. Så med början runt årsskiftet 19-20 så började jag lite smått, det blev ju lite berg och dalbanan iom att pandemin kom och stökade till på börsen, så det blev en lite dramatisk start, men det löste sig ju med tillslut. 🙂
  Det roliga är att jag läst flera bloggar som pratat om detta där man har diskuterat olika former av passiva inkomster och en del har till och med nämnt att skriva en bok!!! Som om det skulle vara något passivt i vare sig skrivandet eller marknadsförandet av en bok?? 😂😂 Det är ju ofta massor av hårt arbete bakom. Men antar att de kanske syftar på kortare e-böcker inom facklitteratur inom något ämne de anser sig kunniga inom och som de skulle kunna dra ihop på kort tid och ge ut själva, men det är ju fortfarande arbete som ligger till grund för det så speciellt passivt är ju inte författarlivet egentligen. Fast det hade varit fint om det vore. Skriv en bok en gång och lev på den resten av livet liksom. 😁😁 Fast kanske är det den bilden många har när man hör om hur många som ”drömmer om att skriva en bok”?
  Hoppas du hittar en bra passiv inkomst. 🙂

  1. Ja, fonder är ju lite kul. Det hade jag ett tag men nu passar det inte riktigt. Kanske längre fram igen.

   Kanske en bok kan ge en passiv inkomst ja, om den skriv/görs snabbt och säljer stort av sig själv. Men hur många lyckas med det?

   Tack!🙂 Jag hoppas att kanske någon mer kurs kan ge något längre fram. Så att det finns ett litet kursutbud att välja på.

   1. Nej men precis, det krävs ju att man dels hittat en nisch där det saknas litteratur, att man själv besitter kunskapen att skriva den och att sedan få ihop den och ge ut på ett sätt som inte kostar en så mycket i tid eller andra resurser. Plus att den hittar sina läsare då också. Och det är ju långt ifrån enkelt så något allmänt tips för att få en passiv inkomst är det nog inte. 🙂
    Ja det är det svåra, att tänka utanför boxen för att hitta de där sakerna som skulle inbringa lite men du verkar så driftig så jag är säker på att du kommer göra det. 🙂 Precis, även det är ju en grej, att ha flera att välja bland. 🙂

  1. Tack! 🙂 Ja, jo, bra går det ju. Men att det går bra är ju inte lika med att jag har en inkomst som jag kan leva på. Pengar trillar in, men de täcker inte utgifterna – än. 😉 Tur att jag sparat så bra tidigare och har en man som tycker det är ok att sparpengar till typ husbil/resor går till sådant här. 😀

 2. Det brukar ta några år innan eget företagande lönar sig (och det vet jag att du vet) Så du, och din man tänker helt rätt, tycker jag. Och det är modigt att våga satsa! Den som inte vågar kan ju inte heller vinna!💖😉

  1. Jo, jag vet. Och det går ju redan bättre än förra året. Det är jag så glad och tacksam för.🙂 Och ja, du har rätt. Man måste våga för att vinna. Nästa år kanske jag nått mitt mål om en vettig inkomst och kan börja spara igen.😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.