Böcker, Om att läsa

En hyllad debut och en efterlängtad spänningsroman

Två. Det var allt det blev i april. Men så hade jag tre påbörjade också. En från biblioteket, en spänning och en ungdomsbok. Men nu är det den hyllade debuten och den efterlängtade spänningsromanen inlägget handlar om.

Fristad (2019) är tredje boken i genren spänning av Anna E Wahlgren och jag blev lika förtjust som tidigare. Fristad blev en bladvändarläsning. Så härligt med den sortens driv i en bok.

Utan att avslöja för mycket så lever huvudpersonen isolerad på landet efter ett svårt överfall. Nu är någon ute efter henne, möjligen den som misslyckades med att ta hennes liv sist. För vem skulle annars vara så besatt? Och inga stängsel eller kameror tycks ge det skydd hon hoppats. Rekommenderas!

Den stora snackisen, den Augustprisvinnande debuten Samlade verk (2020) av Lydia Sandgren, var både seg och en bladvändare. Jag trodde faktiskt inte jag skulle fortsätta, men efter en 150 sidor drygt fastnade jag. Rejält.

Vi följer förläggaren och författarwannaben Martin, hans liv nu, och från gymnasieåren när han blev vän med ett geni till konstnär. I nutid följer vi även hans unga men vuxna dotter. Handlingen kretsar kring relationer, drömmar, vänskap och Martins försvunna hustru som lämnade honom när barnen var små.

Trots att jag drogs in i handlingen, lämnades jag ändå med en känsla av ett liksom… jaha, blev det så här. Och trots att jag beundrar boken, dess uppbyggnad och kronologi, karaktärernas fyllighet, lämnas jag ändå med en undran över hypen.

Är det nostalgin, åren på åttio- och nittiotalet som lurar mig till njutning? En tid när jag hade hela livet framför mig, outstakat, fyllt av möjligheter. Är det Göteborgsmiljöerna som får mig att trivas? Känslorna är dubbla. Jag tycker om, ja mycket till och med. Och samtidigt tycker jag inte om… Om du läst Samlade verk, vad tyckte du?

Hoppas du har en fin torsdag och lite extra ledigt imorgon. Själv ska jag jobba litegrann.

8 reaktioner till “En hyllad debut och en efterlängtad spänningsroman”

  1. Har bara läst Annas bok av dem, hade äran att få testläsa den så det var rätt länge sedan nu men den är grymt bra och Anna kan verkligen skriva spänning, på ett sätt som jag tycker för tankarna till de där internationella bestsellerförfattarna jag gillar. Suggestivt och ”unputdownable”, precis som det ska vara. 🙂

  2. Visst är Fristad bra! Önskar dig en skön helg, trots regnande…(usch) Kram!

  3. Tack för tips om Anna E Wahlgren. Har inte läst något av henne men laddade nu ner Fristad från Storytel, så kan lyssna framöver när jag läst några andra böcker som väntar först. Lyssnade på Samlade verkoch minns att det tog ett tag innan jag var fast. På det stora hela gillade jag den mycket – kul också med Göteborg som fond.

    1. Hoppas du tycker om Fristad. Jag tyckte den kröp in under skinnet på mig.
      Samlade verk var ju lite dubbel för mig, men i stort tyckte jag om den. Och just Göteborgsmiljöerna var ju en hit. Så sällan de får den sortens utrymme. Mest Stockholm i vanliga fall.😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.