Om att leva, Om att skriva

Spetsar till anslaget och tar sista badet

Kattistenten håller koll på författarmatte

Hur går det med egna skrivandet egentligen? Njae… Jag har mitt spänningsmanus och sedan jag började skriva på det i somras har jag kommit en fjärdedel.

I stort har jag klart för mig vad som ska hända men behöver förstås spetsa till dramaturgi, fylla på med mellanscener och bygga på karaktärerna. Inga konstigheter.

Eftersom jag blivit med testläsare lämnade jag första tio sidorna för respons och fick nyttig feedback åter. Så nu tar jag några veckor till att sätta de där första kapitlen. Tror att det kommer underlätta för fortsatt skrivande. För de är ju trots allt ofta lite vacklande, de första kapitlen.

Även om jag vet vad jag vill få fram där i anslaget är det inte säkert att texten återger det bra nog. Det som ska synas, det som ska anas och tolkas för läsaren. Frågetecknen som ska skapa nyfikenhet, planteringar som ska bidra till framåtrörelse och premissen för vilken hela handlingen bygger på.

Annars jobbar jag på med lektörsläsningar, skrivcoachning och vad som efterfrågas hjälp med. Tar det i en lugn takt eftersom jag är hjärntrött. Försöker att inte lägga för mycket tid på sociala medier som är en riktig killer för hjärnan. Försöker även undvika annat som tar energi, men allt går ju inte att avstå.

Uppdrag trillar in. Så smått. Och tur är väl det, att de trillar in så smått och inte i en strid ström. I oktober drar också extrajobbet igång på allvar och jag vill gärna ta ett eller ett par pass per vecka eftersom det betyder mycket med den sociala biten där. Alla goa och trevliga kollegor ger energi.

Med höstens intåg blir det flytt hem. Den långa omfattande renoveringen av fasad, med byte av tak och fönster mm, som var klar i slutet av juli, råkade utmynna i fuktskador på takkuporna och några lägenheter, däribland vår. Så nu har läckorna blivit åtgärdade och vi har nya ytterväggar ett par rum. Alltså lämnar jag sommarhuset jag lyckligtvis fått möjlighet att bo i under den här perioden av byggstök och oväsen.

En flytt tillbaka till stan innebär nog att jag tagit mitt sista bad, nu i måndags, en så fin dag med runt 20 grader. Eller, vem vet, kanske blir jag en höstbadare. För fina dagar och ett dopp, kan väl knappast vara fel. Men vinterbad, det lockar inte. Eller vad säger du? Badar du på vintern?

14 reaktioner till “Spetsar till anslaget och tar sista badet”

 1. Badar? På vintern? haha! Jag badar knappt på sommaren ens, om det inte är medelhavet då 😉
  Vad fint att hitta en testläsare med, även en lektör behöver väl kanske feedback ibland från två oberoende ögon 🙂 Sedan var den varma perioden som uppmuntrade till bad inte speciellt lång här i alla fall , sommaren var i stort sett slut efter juli, värmen i alla fall .
  Jag försöker också trappa ner på skärmtiden lite, inte pga hjärntrötthet, men för att jag inser att jag spenderar alldeles för mycket tid där. Men det är svårt. Nu inser man hur beroende man blivit av de där paddorna och telefonerna.
  Kul att jobben verkar trilla in i jämn takt med! Själv går jag mot slutet på säsongen tror jag, oktober blir nog den sista månaden med något sånär normal efterfrågan.
  Skönt att få flytta hem till lägenheten med. Det måste egentligen ha varit en perfekt tillvaro, sommaren vid kusten och sedan när hösten kommer drar man tillbaks in till stan över vintern. Låter ganska idealiskt om du frågar mig 🙂

  1. Förr badade jag knappt på sommaren, men så verkade jag missa något. Och tog mig liksom samman. Och nu får jag inte nog. Är det åtminstone sjutton grader i vattnet och uppemot 20 grader i luften går det fint. 🙂
   Visst har man fått ett beroende. Bäst är att lägga telefonen långt bort så man inte slösurfar eller lägger onödig tid på kommentera inlägg på FB/Insta.
   Jag hade turen att få en fråga om samarbete med en verksamhet online, så fick några små uppdrag och ett större därifrån här nu i september. Annars lite segt. Men det passar hjärnan så det är lugnt.
   Ja, det ska bli skönt, även om tillvaron egentligen varit rätt idealisk med sommaren på kusten. 🙂

   1. Jaa jag skulle också gärna bada mer om förutsättningarna var bättre. 🙂 i år blev det två bad, förra sommaren inget. Så det kanske tar sig 🙂
    Precis det är bara märkligt hur ofta man tycker sig BEHÖVA den numera. Till alla möjliga saker. Kalender, sms, Mail osv. De har blivit oumbärliga. Jag hänger egentligen inte supermycket på sociala medier heller men ändå tycks jag ofta sitta med antingen telefonen eller Ipaden i handen, lol.
    Ah låter perfekt!
    Jaa jag förstår det! 🙂

 2. Älskar också att bada! Tänker precis som du med sociala medier, det tar energi…Fast det är kul också, i lagom mängd, vilket iofs är svårt att få till…Hoppas din hjärntrötthet snart är bättre. Förstår att du uppskattar extrajobbet. Kram!

  1. Vad kan jag inte få nog av, jämfört med sociala medier då. Som visserligen är väldigt roligt oftast men det hjälper ju inte. Skoltiden behöver minskas och då får FB och IG ryka.
   Att ha en trivsam arbetsplats betyder så mycket. Kram❤

 3. En fjärdedel sedan i somras? Det är ju hög takt! Och du måste sitta på så himla mycket kunskap som vi andra som famlar oss fram i skrivandet inte gör. Att jobba med andras manus hela tiden lär vara det bästa man kan göra för att förbättra sitt eget skrivande. Smart också att lämna ifrån sig det påbörjade manus i ett tidigt läge. Det skulle jag aldrig våga göra🙈

  Jag skulle aldrig i helvetet bada på vintern!

  1. Jag satsar på ett kort råmanus, upp till 60 000 ord. Och har turen att skriva snabbt när jag väl sätter mig, för det blir inte många pass per vecka. Men att skriva snabbt ger en del redigering och även om jag liksom sitter på HUR man ska göra gäller det att göra ”rätt” också. Min awesome testläsare hade många bra synpunkter.
   Men du har väl bra flyt när du skriver, med några olika böcker nu i det senare
   Det är ju lättare att skriva om nu, än när jag har ett helt manus, och jag har ingen prestige i att skriva ”bra” i dessa första utkast så känns helt ok att lämna ut mina taffliga försök till en uppstart på en spänningsroman.😁
   Haha! Vinterbad, nä… Nån måtta får det vara.😄

 4. Skoj att det går framåt med manuset och att hitta testläsare som man känner att man funkar med, är verkligen inte det lättaste.
  Jag tror inte att jag skulle prova på vinterbad (ändå räknar jag mig inte som en badkruka) för tydligen har även jag gränser för vad jag är villig att utsätta mig för 🙂

  1. Jag och testläsaren är skolade av samma superduktiga kursledare. Och vi båda ser rätt krasst på vårt skrivande, vill bara att texten ska bli grym, så det är bara att köra på. Inga tår som blir trampade på.☺️ Plus att han är journalist så bra på det språkliga med.
   Nä, vinterbad alltså… Jag tror inte det skulle passa mig heller. Bodde en nära vatten kanske det skulle gå att tänja på vad som går att uthärda med bad typ dagligen under hösten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.