Böcker, Om att läsa

En klassisk kamp och en dystopisk

Tre blev de. En bok i en trilogi – genre dystopisk sci-fi – med uppror, revolt och folkmord som ingredienser, en ungdomsbok för femton plus om att hitta sig själv samt en gammal man och nobelpristagare.

Den gamle och havet

Ernest Hemingway har jag inte bekantat mig med förr. Så när ena bokcirkeln valde Den gamle och havet lånade jag genast boken. På svenska. Jag som annars helst läser på engelska när det går. Nåväl. Det blev en översatt version och den dög allt.

Den gamle och havet är kort. Men handlar om en lång kamp mot en enorm fisk. För ”den gamle” är fiskare och har efter över 80 dagar utan fiskelycka bestämt sig för att nu gäller det.

Boken kan ses som en berättelse om den lilla människans kamp mot något större. Eller som en allegori över kristendomen, med bl.a. referenser till korsfästelsen. Det är en tänkvärd historia, enkelt berättad och lätt otrolig. Har du läst förstår du nog vad jag tänker på. Och om du inte läst, gör det. Den är så kort att den allt hinns med utan problem. Rekommenderas.

Klättra uppåt

Katarina von Bredow är ju en mästare på ungdomsböcker. Denna här ingår i en fristående trilogi, och Klättra uppåt är nummer tre och av någon anledning tycks jag ha missat tvåan… Nåväl.

Klättra uppåt handlar om Victoria som kämpar med att hitta in i en huvudroll i en pjäs som teaterklassen ska sätta upp. Samtidigt försöker hon finna sin egen roll, vem hon är nu. För i estetklassen är spelreglerna annorlunda och den högstatus hon varit van vid har hon inte längre. Men så vänds allt upp och ner, och hon glider in i gamla mönster när fd pojkvännen dyker upp, the typical bad guy, som lockar till sig allas blickar och gärna solar sig glansen av uppmärksamheten.

Med enkla penseldrag målas Victorias vardag, liv och funderingar upp. Jag kan som vanligt rekommendera Katarina von Bredow för att hon med enkelhet lyfter svåra ämnen utan att det blir ”sensationellt”. Rekommenderas!

The Ask and the answer

The Ask and the answer är Patrick Ness andra bok i serien Chaos Walking, en serie jag blev nyfiken på eftersom den kom upp som film på bio i somras. Och fick rätt milda recensioner. Så varför inte gå till källan?

Men jag återkommer om böckerna när jag läst alla tre och nöjer mig med att säga att de är intressanta eftersom de hanterar ämnen som folkmord, revolution och övergrepp förpackat i formatet YA och genren dystopisk science fiction.

Läser om och vill redigera

I övrigt läser jag om David Eddings The Belgariad (fantasy-serie jag läste på svenska i tonåren) och kan inte låta bli att vilja redigera lite. Töja ut vissa scener, fördjupa ibland och emellanåt göra ren korrektur. Förbannelsen som vilar över en som har en redaktörs blick på allt en läser. Går det att undkomma?


Annars hoppas jag att du har det bra. Själv har jag varit rätt hjärntrött i det sista. Så jag skalar av och gör mindre av det mesta. Som att blogga och läsa bloggar. Även IG och FB har satts på sparlåga. Jag vilar, jobbar lite, tar det lugnt. Låter manuset mitt vara, bortsett från korta stunder för att få iväg några kapitel till testläsare ibland.

Ta hand om dig. Så ses vi med några nya böcker här om ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.