Böcker, Om att läsa

Lättläst trio om att tycka om

Novembers läsning präglas av kärlek i lättläst format. En trio lättlästa böcker för barn och unga valdes eftersom kursen jag går lyfte genren lättläst. Böckerna i genren lättläst är korta och språkligt anpassade för personer som lär sig läsa, lär sig svenska eller som kan ha svårigheter att ta till sig en ”vanlig” bok. Tack vare genren blir litteratur och olika berättelser på olika nivåer av lättläst tillgängliga för alla.

Som sagt, så ingår genren lättläst på den redaktör- och förlagsutbildning jag går. Eftersom det var några år sedan jag tog del av genren sist ville jag friska upp minnet för målgruppen barn. Och valet blev dessa böcker:

När jag vågar är skriven av Elin Säfström. En spännande berättelse om att våga det som skrämmer, som att gå på fritidsgårdens disco, fastän man måste gå själv. En fin historia om att bli utmanad och utmana sig själv.

Kanske känner du igen Säfströms namn från ungdomsserien En väktares bekännelser – som inte är i genren lättläst – men som jag också verkligen kan rekommendera. Har du inte läst dem men gillar Urban fantasy och Buffy the Vampire Slayer, då måste du göra det. Och så hennes fina lättlästa bok då.


Taggad på Insta är Ann-Charlotte Ekenstens kloka berättelse om hur man kan hantera mobbning på nätet. Allt fint berättad utifrån en pirrig vänskap mellan en tjej och kille som nu får en chans att lära känna varandra när de gör vad de kan för att stoppa mobbarna. En bok som varje skolklass med nioåringar borde läsa högt.

Ann-Charlotte Ekensten och jag gick Skrivpedagogutbildningen samtidigt så förutom att hon är en grym författare vet jag att hon även är mycket trevlig. Hon författare på heltid och skriver lättlästa böcker för barn och vuxna.


Emma och Måns, av Mårten Melin. Hans böcker om Emma och Måns är för tolv år och uppåt. De tar upp att vara kär, att vara i en relation och känna sexlust. Det finns alltså en serie ur respektive Måns och Emmas perspektiv. I den här följer vi Emma som vill vara tillsammans med Måns, något även bästa vännen vill. Så hur ska det gå då?

Mårten Melin introducerades jag för när jag gick ett par kurser i barn- och ungdomslitteratur (vi läste Förvandlad) och så var han gästföreläsare på skrivpedagogkursen. Han skriver även ”vanliga” böcker för barn.

Har du läst lättläst-genren, för barn eller vuxna? Vad tänker du om genren i så fall? Och vet du att du kan mäta hur lättläst en text är? Det kallas läsbarhetsindex, när man mäter en boks lättlästhet. Desto lägre Lix, ju mer lättläst.

Vill du mäta ditt manus läsbarhet, Lix, gör du det här: https://www.lix.se/

6 reaktioner till “Lättläst trio om att tycka om”

 1. Spännande med din redaktör- och förlagsutbildning. Jättebra att förkovra sig, både för sin egen skull förstås, men också för att konkurrensen bland lektörer verkar vara så stor. Inte för att jag vet om marknaden räcker till för er alla eller inte. Men det finns ju onekligen väldigt många som är lektörer. När jag började skriva för tjugo år sedan och ville ha hjälp hittade jag bara två lektörer på nätet 🙂
  Det var länge sedan jag testade Lix på min text men minns att jag brukade få lättläst – vilket jag inte riktigt gillade 🙂 Hade hellre fått snäppet svårare där man hittar skönlitterära texter.

  1. Ja, det har ju sprutats ut lektörer via en utbildning som en viss entreprenör höll i många år. Sedan gjorde hen uppehåll kanske tre år… Men nu drar hen igång i vår igen.🙄Önskar att fler som vill bli lektör förstod hur otrolig stor konkurrens det är. Och att kunderna kunde bli garanterade någon form av kvalitet. För det är rätt illa ibland. Tyvärr.
   Jag märker att jag som lektör, och tack vare alla år med bloggen, har ett stort försprång på utbildningen. Kunskap om branschen jag inte haft annars. Känns bra att få det på papper också.😊
   Jag har faktiskt aldrig testat Lix. Men vad intressant att ditt manus räknades som lättläst. Men det ligger ju säkert ändå på en övre nivå eftersom det ju finns flera nivåer av lättläst. Kikar man på vuxenlitteratur anpassad för genren lättläst är den ju otroligt enkel, och inte bara sett till språk och meningsbyggnad. Och så är ju inte ditt manus skrivet om jag förstått det rätt. Snarare att det är lätt att läsa då, än i egentlig mening lättläst. Puh, vad snurrigt. Mm du är nog med på vad jag menar. ☺️

   1. Ha ha, ja jag hoppas att det är lätt att läsa. Men inte lättläst.
    Kul att du känner att du har ett försprång på utbildningen.
    Tråkigt att det finns lektörer som är ”rätt illa”.

 2. Jag har kört några texter via Lix (när jag började skriva), för skojs skull och någon av dem var enligt Lix lättläst. Tror det bl a har att göra med hur långa meningar man använder, för jag upplevde inte att texten i sig var att klassas som ”lättläst”.
  Sedan jag blev varm i kläderna har jag aldrig använt Lix igen, men det är ju ett intressant test om inte annat. Däremot vet jag inte på hur stort allvar man ska ta resultatet 🙂

  1. Precis, bara för att ens manus text räknas som lättläst är det ju inte en bok inom genren per automatik. Meningarnars längd (huvudsatser och bisatser) liksom om man använder långa ord påverkar hur Lix räknar. På så vis blir ju nästan alltid akademiska inräknade som svårlästa medan skönlitteratur hamnar i ett bredare register, och ofta i ett spann för lättläst.
   Lättlästa böcker i genren lättläst är ju dock väldigt enkla och för oss som inte behöver läsa lättläst därför nästan svåra att läsa med sitt otroligt avskalade och enkla språk, få beskrivningar, rak kronologi mm. De blir lite ”fattiga”, så att skriva lättläst väl är en konst. Något att ha med sig när/om man testar Lix och får veta att ens manus är ”lättläst” att det bara är en beskrivning och inte en definition som gör att det passar genren. (Puh, vad långt det blev – ett kärt ämne.😊)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.