Böcker, Om att läsa

Stillsamt, vackert och otäckt

Jag fick så fina recensionsexemplar från Fria ligan förlag häromveckan.

Ett par vackert illustrerade böcker baserade på H.P. Lovecrafts berättelse Vid vansinnets berg, vol I (2020) och II (2021), tolkade av illustratören François Baranger.

Vid vansinnets berg, vol I, handlar om upptäcktsresande forskare och en expedition som gör otroliga fynd dolda i isgrottor i Antarktis, väl bevarade märkliga kroppar som för tankarna till både havsvarelser, såväl som annorlunda växter. Men efter fynden drabbas de av det mest otänkbara och delar av expeditionen går förlorad. Vad har de egentligen funnit?

Det är berättelser att fascineras av. Och framförallt bilder att njuta av. Varje uppslag är ett nöje med de vackra miljöerna, vyerna och med de speciella fynden att trollbindas av. Språket är långsamt, i en handling som vilar i eftertanke med långa skildringar av detaljer, i allt från vad de tar med på resan, vad de finner och hur de ska hantera allt det nya och oväntade.

Vid vansinnets berg, vol I – den bok jag hunnit ta del av hittills – handlar om att möta faror och bemästra det oväntade, både i inre och yttre form. En äkta skräckhistoria, berättad av H.P. Lovecraft, en av de stora författarna i genren.

Dessa böcker passar läsare som mig, som uppskattar bilderna, det stillsamma och långsamma berättandet, hur allt växer fram i sakta mak. Det är böcker för alla som fascineras av världens hemligheter, och alla upptäcktsresande som vågade kasta sig ut i det okända. Det är böcker för den som vill få lämna vår nutid en stund. Rekommenderas!

(Jag återkommer till Vid vansinnets berg, vol II.)

Annons

2 reaktioner till “Stillsamt, vackert och otäckt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.