Böcker, Om att läsa

Så sluts läsårets cirkel

Samma författare som gick först ut 2021, avslutade även året. Sara Molins feelgood, och tredje bok, Frågar åt en vän, avrundade årets läsning. Men fler böcker blev förstås lästa i december. Först ut en sorts julbok:

God jul: en berättelse, Jonas Karlsson

Jonas Karlssons, God jul: en berättelse (2013) lästes i ena bokcirkeln med stor behållning. En tragikomisk historia om ett kommunhus och en idé om att skriva God jul med ljusstakar i fönstren. En samling oliktänkande medarbetare på HR tampas mer eller mindre engagerat med uppgiften.

Karlsson fångar stämningen väl med enkla ordalag. Mycket dialog och få person- och miljöbeskrivningar. Som om alla ändå vet hur ett kommunhus och dess personal ser ut. Och nog är det lätt att föreställa sig genom de sparsamma men målande detaljer som ges.

Det här var en riktig pärla. Om du inte läst God jul: en berättelse kan jag verkligen rekommendera dig att göra det.

Chain of Gold, Cassandra Clare

Chain of Gold (2020) är första boken i serien The Last Hours av Cassandra Clare. Den utspelas i The Shadowhunters speciella värld, där människor kallas för ”mundanes”, omedvetna om att dessa Skuggjägare håller världen fri från demoner. Tidigare har jag läst serien The Mortal Instruments med stor behållning.

I Chain of Gold följer vi en grupp unga Shadowhunters, fyra unga män och två unga kvinnor, år 1903 i London. Demoner bryter ovenligt nog igenom till vår värld dagtid och skadar och dödar flera Shadowhunters. De sex unga Skuggjägarna, som råkar på flera ledtrådar till vem som styr demonerna, gör allt för hindra den skyldige och demonerna.

Cassandra Clare spinner en historia av kärlek och bekymmer mellan dessa unga Shadowhunters, och övriga karaktärer. Det är en bok som kräver tålamod då den stannar länge i varje scen, så böckerna är rejäla tegelstenar. Och jag älskar det.

Jag har lyssnat på boken, uppläst av Finty Williams, som läser med känsla utan att överdriva. Gillar du urban fantasy, och som nu i historiska miljöer, borde du gilla även dessa. Rekommenderas!

Frågar åt en vän, Sara Molin

I början av året läste jag En oönskad julklapp (2020) och nu avslutades året alltså med hennes senaste bok, Frågar åt en vän (2021), en feelgood av riktigt hög kvalitet. Välskriven, underhållande och tänkvärd.

Lydia ska planera en begravning ihop med de fyra syskonen, samtidigt som sambon och bröllopsplaneringen ger henne stresspåslag, precis som den nyanställda medarbetaren som stjälper till mer än vad han hjälper till inne på avdelningen på anstalten.

Så mitt i all röra tar Lydia ett beslut som för henne närmre syskonen och hon lär sig att se bakom deras egenheter. Men kommer hon kunna se klart på sin egen situation?

Frågar åt en vän är charmig, smart och engagerande. En feelgood när den är som bäst. Läs! Och förresten, läs de andra två med: Som en öppen bok och En oönskad julklapp. Du kommer knappast ångra dig.

Så, det var decembers läsning. Ett trevligt avslut för året. Nu ser jag fram emot nya böcker, nya och gamla författarbekantskaper och omläsning av gamla favoriter. Eller vad säger du? Har du någon bok du ser fram emot lite extra i år?

Gott nytt läsår!

Annons

14 reaktioner till “Så sluts läsårets cirkel”

 1. Ser så fram emot att läsa Sara Molin, har ännu inte gjort det. Gott Nytt År på dig✨💖Och du, kika gärna in på min sida när du har en stund över, lite förvånad blir du nog. Nu önskar vi väl oss ett år med mycket skrivande och energi🙏Kram!!

 2. Jonas Karlsson är en favorit, det mesta han gör blir/är bra. Lyssnat på God jul och han läser så bra! Boken har hög igenkänningsfaktor särskilt när en som jag jobbar inom kommunal verksamhet;) God fortsättning på nya året!

 3. Gott nytt år! Jonas Karlssons bok låter mer som en novell, det är svårt att föreställa sig tillräckligt mycket story för en roman där. 😅 Hur lång var den?
  När det gäller feelgood noterar jag lite cyniskt att jag var knappt tio år för tidig. Då var det en smula bespottad genre som ingen ville erkänna att de läste, nu skyltas de böckerna överallt och alla läser dem. 😏 Hur som kul, för jag tycker det kan vara en härlig genre, även om jag ännu inte stiftat bekantskap med den svenska varianten.

  1. Gott nytt år!
   Ja, Jonas Karlssons bok är snarare en kort roman eller lång novell sett till längd (himla snurrigt med dessa format) men han lyckas få till en rätt komplex historia. Oväntade tvister och ett himla härligt slut.
   Feelgood tycks det gå inflation i. Allt kallas feelgood plötsligt. Och Sara Molin är riktigt bra. Hennes böcker brukar jag ge som exempel på för studier av genren och skrivhantverket till kunder som önskat tips. Tycker tyvärr annars att det ofta brister i både det ena och det andra när det kommer till feelgood och är oerhört kräsen.☺️

   1. Jag är också kräsen där och tycker det mesta låter för sockersött eller o-originellt. blir väl så när man formades av Kinsella och Keyes, som nog var mer åt chick lit då men idag verkar det ju ha blivit samma sak…? Typ Romance/chick lit och Feelgood verkar alla ha slagits ihop till en genre.

 4. Jag tyckte mycket om Frågar åt en vän av Sara Molin. Ser fram emot många böcker i år. Nu i mars kommer Marie H Lundins Sarahs lag och den är jag spänd på att läsa.
  God fortsättning!

 5. Läser God jul varje jul – har jobbat i det där kommunhuset. 😉
  Har inte alls lyft blicken mot årets utgivning. Däremot nämner jag Löpa varg av Kerstin Ekman som en av 2021 års bästa läsupplevelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.