Böcker, Om att läsa

Ojämnt men riktigt underhållande

Året har inletts med två ojämna läsningar som både underhållit och engagerat mig. Den ena är en spännande spänningsroman och deckare, medan den andra hör till feelgood och pusseldeckargenren.

Under hökens vingar

Under hökens vingar (2021) är en deckare av Hans Carstensen från Gävle, där även hans huvudperson bor, under en hemlig identitet. Anna Nilsson, nu förskolelärare, jobbade tidigare som hemlig agent inom säkerhetstjänsten.

Anna blev tvungen att gå under jorden efter ett dödligt misstag på jobbet och nu många år senare söks hon för ett uppdrag – att vara nanny för en flicka vars mamma försvunnit i Uppsala. Ledtrådarna kring försvinnandet har ett samband med ett olöst mord på Annas lillasyster, ett mord som skedde i deras tonår. Med hjälp av deras bortgångne fars anteckningar om dådet tar sig Anna an jakten på mördaren samtidigt som hon försöker dölja sin gamla identitet för sin man och deras nästan vuxna barn.

Carstenens roman är rak på sak, inga utsvävningar eller onödiga utvikningar. Det är sparsmakat med detaljer och ofta dialogdrivet. Dialogerna är något styltiga emellanåt, som om alla vore hemliga agenter som spottar ur sig ledtrådar till fallet. Framåtrörelsen är stark och jag hade svårt att lägga bort boken, ville hela tiden veta mer.

Historien överraskar och det är ju alltid positivt. Överlag tycker jag det är en intressant handling, även om det ibland är som om jag missar något. Är det FÖR avskalat och rappt månntro?

Under hökens vingar lämnar en öppning för att man ska kunna följa agent Anna Nilsson i fler fall. Och det, det skulle jag gärna göra. Dessutom hoppas jag att nästa bok kommer vara mer jämn. Rekommenderas!

Mord på Skogstuna herrgård

Redan innan jul började jag läsa Mord på Skogstuna herrgård (2021) en härlig pusseldeckare med en skön självutsedd Miss Marple som snokar runt efter den skyldige. Beatrice är en skön dam med en egen privat gåta att lösa. Något vi kommer få uppnystat i kommande böcker. För Mord på Skogstuna herrgård är bara första boken om de äventyr Beatrice råkar ut för.

I bästa mysiga hergårdsmiljö och under ett julfirande begås mord som Beatrice inte kan låta bli att snoka i. Med vännernas hjälp avslöjar hon en intrikat och något mörk bakgrund kring gården och dess ägare över tid.

Johanna Silvermark debuterar här med sin första bok och mysdeckare, utgiven som ljudbok av förlaget (Lind och co) medan Silvermark sett till att den även finns som som papper och e-bok. Liksom ovan nämnda bok, Under hökens vingar, är Mord på Skogstuna herrgård något ojämn.

Huvudpersonen, Beatrice, är en smart och rolig dam som inte drar sig för att lägga näsan i blöt. En härlig hjältinna med hjärtat på rätt ställe, mån om de sina. Berättelsen är rapp med en stark framåtrörelse. Det går undan och dialogerna driver på historien med raskt tempo. Ibland så raskt att jag inte hänger med. Men jag kan i alla fall bläddra tillbaka. Hur gör ljudbokslyssnaren?

Bortsett från dessa ojämnheter är Beatrice och hennes mordmysterie en frisk fläkt. Jag läser gärna fler böcker om Beatrice och de strapatser hon kommer möta. Rekommenderas!


Så, även ojämna böcker har sin charm och kan engagera. Och att skriva omdömen för böcker som har sina svagheter är alltid svårt. Inte blir det lättare av att jag i det här fallet är lite bekant med båda författarna.

Hans Carstensen är min skrivguru, dvs den kursledare och skrivlärare som lärt mig ungefär allt jag kan om skrivhantverket. Och Johanna Silvermark har jag fått coacha i att utveckla sitt skrivande, som – likt hennes boks handling – gått framåt i rasande fart. (Jag förväntar mig stordåd framöver.)

Så jag önskar båda lycka till, med fortsatt skrivande och kommande bokutgivning och håller tummarna för starkare insats av redaktörerna från förlagen framöver så att böckerna blir helt awesome.

7 reaktioner till “Ojämnt men riktigt underhållande”

 1. Ojämnt skrivna böcker brukar jag störa mig på, för då känns det som om författaren och redaktören inte lagt tillräckligt med tid på texten. Ofta går ju sådant som skaver att fixas till.
  Men huvudsaken handlingen är engagerande, det är ju ändå på grund av den man oftast läser en bok 🙂

  1. Här upplever jag ju en del brister men samtidigt finns en huvudhandling som intresserar som tur är. I ena fallet vet jag också att författaren önskat mer stöd från förlaget. Tråkigt när författaren inte får det då. För det är ju inte alla som skriver som inser det ens.

   1. Vågar man gissa att hjälpen från förlaget var sämre hos det förlag som bara gav ut ljudboken?
    För tyvärr är det så att ribban för kvalitén på ljudböcker ligger avsevärt lägre än för de seriösa förlag som ger ut boken i alla formaten. Det är också därför det är avsevärt enklare att få en bok utgiven endast som ljudbok än som fysisk.
    Jag ska ta upp det här på bloggen vid något tillfälle, men idag har jag så mycket att jag inte hinner. Ska se om jag kan ta det nästa tisdag 🙂

    1. Det här är en fråga som jag verkligen brinner för. Av olika orsaker har jag sett just manus som behövt mycket redigering antas av ljudboksförlag. Eftersom jag sällan lyssnar på svenska ljudböcker vet jag inte hur slutresultatet blivit men har på sociala medier iakttagit en del reaktioner som tyder på att böckerna kanske kunde bearbetats mer (det är ju dock oerhört ovanligt med negativa omdömen där och istället tokhyllas det mesta av – gissar jag – okunskap eller för att man vill vara snäll) . Ett intressant ämne i alla fall och det skulle vara riktigt roligt att läsa ett inlägg om det, om du får ihop något.

 2. ”Dialogerna är något styltiga emellanåt, som om alla vore hemliga agenter som spottar ur sig ledtrådar till fallet” Ha, ha, måste le åt din snitsiga och roliga formulering. Kanske lite hård, men det får nog en skrivlärare tåla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.