Om att skriva

Insikter vid manusläsning

Jag gjorde en genomläsning av gamla YA- dystopin, den som gick till förlag för två år sedan och kammade hem fem positiva refuseringar. Det var över 1,5 sedan som jag läste igenom den sist. Och vad intressant det var med en ny läsning nu.

Överlag tycker jag att det är en bra och stark berättelse. Visst kan saker redigeras, det hör ju till, även om jag när jag skickade till förlag inte riktigt såg detta. För så är det ju. Vi är blinda för våra egna texter.

Det jag uppmärksammade nu, som jag inte sett tidigare så här tydligt – men dock haft en känsla för som jag inte kunnat sätta fingret på – var att texten flyter på en aning bättre i andra halvan. Där lyckas texten vara mer rakt på. Kärnfullare.

Att skriva sig varm och känna in handlingen och hamna mer ”rätt” allt eftersom är inte ovanligt när man arbetar med att få ihop ett bokmanus. Det är åtminstone något jag ser ibland som lektör. Jag har dessutom fått feedback på detta förr. Dels på ett helt manus, dels på de första sextio sidorna av ett annat. Feedbacken har uttryckt det ungefär som om något släpper, att allt lägger sig tillrätta …

Tyvärr känns det typ oöverstigligt att rätta till den första dryga halvan där fenomenet är att texten flyter mindre bra. Visst kan jag putsa till det jag ser som behöver justeras av enklare redigering men det andra, att få ordning på en mer ”trevande” text känns just nu bara jättejobbigt.

Klart det går. Jag är bara inte där nu att jag ens vill försöka. Och kanske det är dumt att harva på i snigelfart med ett annat och alldeles nytt manus, men jag tror ett manus i genren spänning för vuxna har en större chans att bli antaget. Gäller bara att få ihop det.

Men tillbaka till dystopin.

Om jag fick önska skulle jag vilja få hjälp att se både delar och helhet, få tips på utveckling utöver det jag själv klarar att se. För även om jag är van att betrakta text är jag förstås rätt blind för det jag själv skriver.

Att vara lektör och redaktör på sitt eget manus, är – vill jag påstå – omöjligt. I alla fall om slutresultatet ska bli helt awesome. Det behövs input från någon professionell, en redaktör med skarp blick för att utveckla manus.

Kanske jag har turen att få den hjälpen en dag med något manus, (spänningsromanen?) eller flera – om jag får hoppas och sikta högt. Jag ska bara få dem klara för förlag. Så jag återkommer om hur det gått om ett par, tre år år. Då borde väl åtminstone ett manus ha gått iväg till förlag. För snabb, det är inte mitt mellannamn.

Annons

6 reaktioner till “Insikter vid manusläsning”

 1. Oj, vad häftigt med en genomläsning efter över ett år, och så ögonöppnande. Låter dock som en knepig sak att ändra, om storyn i övrigt är som du vill ha den. Den kanske behöver ett år till eller så för att det ska klarna. 🤪

 2. Håller med Katarina. Måste vara en väldigt speciell känsla att gå igenom ett manus efter så lång tid, men det blir ju också väldigt tydligt hur långt du kommit och hur mycket du har utvecklats 🙂
  Jag tycker du ska ta den tid du behöver för att skriva nästa manus. Det handlar ju inte om hur snabbt man får färdigt ett manus, utan om hur bra det blir 🙂

  1. Ja, det var lite konstigt. Välbekant men ändå i ett nytt ljus. Som att resa till en uppväxtort som vuxen.

   Precis, det är ju inte hastigheten det hänger på utan vad det blir för slutresultat. Och jag har ju en bra testläsare med mig på vägen.😊

 3. Jag tror precis som du att det är manus i genren spänning (och feelgood) för vuxna som att har störst chans hos förlagen. Så tycker att du gör rätt som fortsätter på spänningsmanuset. När du väl är antagen med den, så kommer intresset för din dystopi att växa.

  1. Det verkar ju vara så, tyvärr. En lättsmält och spännande liksom välskriven historia, det är vad jag hoppas få ihop. Så får dystopin förhoppningsvis en chans hos de stora förlagen sedan. Bäst hade väl varit att etablera sig som en skönlitterär författare så kunde dystopin kanske setts i ett annat ljus sedan.☺️ Tänker på Johannes Anyuru med sin dystopiska De kommer drunkna i sina mödrars tårar från 2017. Men nu kör vi genrelitteratur. Det ligger mig närmre.😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.