Företaget, Om att leva

Jag seglar lugnt i år

Under januari kom de, inläggen om årets nya ledord. Jag såg dem på LinkedIn, på FB och IG. Ord om personlig utveckling, balans, hälsa, mod, frihet, om att växa och våga. Ord som ska hjälpa till att hålla riktning och påminna om ditt fokus. Det handlade om livet, arbetet och skrivandet.

Även jag funderade över vad jag ville med mitt företag, där i början av året. Sedan kom ett par veckor med covid och jag ville mest bara bli frisk.

Som företagare upplever jag att det finns en ständig strävan efter att nå ut. Synas. Marknadsföra sig. Få folk att välja mig.

Ibland blir jag stressad. För jag ser hur andra företagare utvecklar sina verksamheter. Utökar tjänsterna. Verkar sälja som smör. Och jag tänker att de kommit så mycket längre än mig. Att de lyckas bättre. Och då känner jag att jag måste … ja, vadå? Synas mer. Skrika högre. Göra mer. Göra nya saker.

Men. Jag är jag. Och de är de.

Så efter att ha tänkt i några veckor kring vad jag vill och vem jag är som person och som företagare valde jag min väg. Mitt mål. Mitt ledord.

Jag valde: segla. Och kryssa!

Okej, det blev tre ord, eller två. För när man seglar behöver man kryssa ibland, det vill säga utnyttja vinden som så att säga ligger på från fel håll för att ta sig framåt.

Jag vill utföra mitt arbete i lugn och ro. Jag vill utveckla i min takt. Inte stressa fram något. Jag vill göra ett gott jobb och känna mig förnöjsam med det jag har och det jag åstadkommer. Jag vill att de som anlitar mig ska känna sig sedda och bli nöjda med det jag gör.

Jag vill inte jämföra mig med andra och känna stress. Jag vill inte tänka på att andra gör mer, kan mer, når längre och snabbare. Jag vill tänka på allt jag kan och gör. Utan att stressa. Utan att tävla.

Och det gör jag i år genom att tänka att jag seglar framåt. Och när det behövs, då kryssar jag. Jag kommer i mål. På mitt sätt.

Hur tänker du? Har du något ledord? Eller flera? För olika områden i livet? För ett?

9 reaktioner till “Jag seglar lugnt i år”

 1. Det där har jag inte hört talas om alls, ledord alltså. Eller sett några inlägg på ämnet, så det var för mig helt nytt. Men kan också tycka att folk verkar så himla fokuserade på mer, större, bättre hela tiden.
  Själv känner jag lite som du, det finns något härligt med att växa s.a.s organiskt, dvs nöjda kunder som rekommenderar en till andra som i sin tur… ja du förstår. Det är nog det jag föredrar i alla fall. Jag blev inte företagare för att känna mer stress än jag gjorde som anställd. Tycker om att kunna ta saker i min takt jag med. Många uttrycker förvåning när jag förklarar omfattningen av mitt arbete, frågar om jag inte vill utöka med fler grenar, mer jobb, bättre förtjänstmöjligheter etc, men nej, jag är väldigt nöjd såhär. Känner att man inte alltid behöver sträva efter mer och mer för att ha ett bra liv. Visst, jag kan förstå de som är unga och strävar efter en viss typ av livsstil, och som vill bygga sig en trygg grund att stå på hela livet, och visst, det vill jag såklart ha med, men våra vägar dit kanske ser lite olika ut. 🙂
  Så jag är helt med på ditt resonemang. 🙂

  1. Där ser man. Att du inte sett detta menar jag. Såg lite av det redan förra året. Blir väl som ringar på vattnet om man är i vissa kretsar där det dyker upp.
   Eftersom jag går en utbildning blir det än tydligare, detta med att göra få eller flera saker. Jag får ju en möjlighet att utöka min verksamhet nu. Kan mer och har lärt nytt. Men är inte så lockad av att göra nya saker jag inte är bekant med i nuläget. Känner fortfarande att mycket är liksom nytt ändå. Så längre fram tänker jag och tar det lugnt.
   Skönt att höra att du har den inställningen med. Som du säger, stress som egenföretagare över att gå miste om uppdrag, då kunde jag lika gärna haft en chef eller kollegor (eller klienter) som stressat på mig som socionom.☺️

 2. Det låter väldigt klokt! Mitt mål är att jobba färre timmar än ifjol – och också jobba smartare. Hoppas du får ett bra företagsår!

  1. Tack! Och detsamma! Ett mål är att jobba fler timmar som jag debiterar än tvärtom. Förra året gjorde jag en ny hemsida (med lite hjälp) och skaffade ett nytt bokföringssystem så det drog iväg den tiden rätt rejält.☺️

 3. Så klokt av dig att tänka och skriva ner hur du vill ha det, och inte rusa med när andra stressar fram. Att jämföra sig med andra blir aldrig bra, det blir alltid skevt, hos andra kan man kan ju bara se ytan och resultatet men ingenting om vad som försiggår inombords.
  Segla och ibland kryssa låter härligt.
  Jag har inga ledord. Men gillar 2 uttryck: Det är aldrig för sent att ge upp. Och: Jag vill se vad som händer om jag inte ger upp.

  1. Tack! Kände att jag var tvungen att få ned det för att påminna mig själv när det börjar sjuda av stress. Helt ok att ta det långsamt liksom.😊
   Det är aldrig för sent att ge upp ligger väldigt nära mitt: man kan alltid ändra sig.🙂 Jag vill också se hur långt jag kan ta skrivandet och försöken till traditionell utgivning. Men har rätt att ändra mig. När som helst.😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.