Böcker, Om att läsa

Böcker i september

Förutom att jag läst recensionsexemplar för BTJ nu i september har jag även hunnit med lite nöjesläsning för egen del.

Ett liv i färg – Birgitta Gunnarson

Gunnarson debuterade häromåret med Så länge hjärtat kan slå, en bok om en bitter kvinna vars liv inte blivit som hon tänkt. I Ett liv i färg är huvudpersonen åter igen en kvinna som är 50 plus och vars liv tar en oväntad vändning när hon kliver på fel tåg.

Det är en bok om att stå upp för sig själv och gå sin egen väg, ja, att finna sig själv och avsluta dåliga bekantskaper. Att våga tro på kärlek och vänskap.

Ett liv i färg har ett fint budskap och berättas i ett stillsamt tempo. Möjligen att det är lite väl stillsamt och eftertänksamt för jag kom på mig med att kika framåt och liksom skumma lite lätt. Troligen är jag inte riktigt rätt målgrupp då jag hade svårt att engagera mig i huvudpersons liv, liksom i damerna runt henne och deras bestyr. Men en välskriven bok är trots allt, alltid en välskriven bok och det är Ett liv i färg verkligen. Är du nyfiken ska du absolut läsa.

Norna – Tobias Robinson

Norna (2022) är en bok med mycket humor och rätt knasig handling. Om du gillar Terry Pratchett, Douglas Adams och Nick Hornby borde du gilla det här.

Vad skulle hända om en helt vanlig tråkig och oansenlig man, mobbad på jobbet och dumpad av flickvännen plötsligt kan önska sig vad som helst?

I Norna är det vad som händer huvudpersonen Simon. Och snart vänds det mesta i Simons och vår värld upp och ner. En kan inte annat än undra hur det ska gå, men Tobias Robinson får ihop det hela snyggt.

Lyssnat på …

Tre påbörjade lyssningar i september och ingen var bra nog. En föll på grund av inläsaren som jag tyckte hade gnällig röst (en brittisk kvinna). En bok föll på dels att inläsaren läste upp en nigeriansk familj med accent som gjorde det svårt att höra vad som sades (brittisk man) och dels på att jag tyckte det var ointressant. Och en tredje svensk bok fångade mig bara inte.

BTJ-böckerna

Dem får jag ju inte prata egentligen och det tänker jag inte göra nu heller. Men, de var olika bra, från en tvåa till en fyra. På en skala som går till fem. Känns tråkigt att behöva sätta betyg under tre. Och det handlar inte om personligt tyckande utan hur boken uppfattas hålla litterärt. Jag har aldrig behövt ”tycka om” en bok för att tycka att den håller väl. Även om det förstås är roligare att läsa böcker som även tilltalar mig personligen.

Eller vad säger du? Hur går det annars med läsningen? Något bra att tipsa om?

Annons

6 reaktioner till “Böcker i september”

 1. I bokcirkeln har vi just läst Samling av Natasha Brown som jag tyckte var mästerligt skriven, en kort bok om att vara svart kvinna och vd i finansvärlden i London. Nu på tur står Camille Kouchners La Familia Grande. Så spännande att läsa böcker som jag kanske inte skulle ha hittat till själv.
  F ö gillade jag Birgitta Gunnarsons andra bok och det stillsamma i berättandet tilltalar mig.
  Annars har jag läst väldigt mycket spänning i år, jag gillar mycket i den genren, men nu behöver jag lite motvikt.

  1. Samling låter intressant. Får se om min bokcirkel kan nappa.🙂 Visst är det något speciellt med att få läsa böcker man själv inte skulle valt i första hand.
   Gunnarsson skriver bra men här blev det för långsamt för mig.☺️
   Förstår vad du menar med att bryta av. Jag skulle uppskatta någon renodlad skönlitterär bok nu för att bryta av all genreläsning. Funderar på Lena Anderssons senaste…

 2. Låter som mycken och varierad läsning iaf. 🙂 vilket väl är bra på sitt sätt. Själv har jag inte läst något skönlitterärt på väldigt länge, men just nu läser jag mycket bloggar i andra ämnen, vilket jag tycker är kul. 🙂

  1. Jag läser gärna varierat även om ungdomsböcker och fantasy med sina subgenrer ofta är favoriter. Bloggar läser jag nästan inte alls längre. Kan sakna det. Har bara ett tiotal som jag följer numera. Insta har verkligen tagit över. På gott och ont.

 3. Kul med lite lästips! 🙂
  Jag läser inget just nu eftersom det är så mycket med allt annat, men tänkte ta tag i den biten bara det lugnar ner sig lite.
  Kollar tips så länge så jag vet vad jag vill läsa sen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.