Om att skriva, Skrivtips

Skriv en bok på en månad

Skriv en bok på en månad, nu i november. Du måste skriva minst 50 000 ord. Låter det galet? Är det ens möjligt? Enligt utmaningen National Novel Writing Month, NaNoWriMo, är det det.

Förra året deltog över sjuhundratusen deltagare i hela världen i november, den månad då denna otroliga utmaning genomförs. Över trehundratusen nådde målet om att skriva 50 000 ord på en månad. Kan de, kan du!

Tips för att få ihop 50 000 ord på 30 dagar

Utmaningen innebär att du ska skriva 50 000 ord på en månad. Du behöver alltså skriva 1667 ord per dag för att komma i mål. Vilket i praktiken betyder att du kan få ihop ett råmanus. Romaner för vuxna ligger ju ofta på minst 60 000 ord och uppemot 90 000 ord drygt.

Så hur gör du för att lyckas? Med de tips jag samlat här hoppas jag att du kan få ihop dina 50 000 ord.

white paper with note

1. Innan november

Inför NaNoWriMon drar igång är det bra att ha en idé till en berättelse som du strukturerat upp lite. Skriv synopsis (ett par, tre sidor) för hur handlingen ska utvecklas och vart den ska ta vägen på ett ungefär.

Bestäm att du ska skriva varje dag och om du bor ihop med någon eller några, berätta om utmaningen så att du får din tid och ja, så att du kanske kan få din egen hejaklack!

2. Var bekant med karaktärerna

Du bör ha skissat på dina karaktärer så att du vet vad de vill och måste göra samt att du har koll på vad som hindrar dem att nå sina mål. Lär känna dem innan du börjar skriva och gör en lista för vilka de är, vad de har för personligheter, intressen mm och hur de ser ut. Har du koll på dem innan du börjar blir det enklare att bara skriva, utan att hålla ordning på hårfärg och sådant.

3. Hur du kan skriva

Antingen skriver du kronologiskt eller så skriver du scener som skriker efter att få bli skrivna, oavsett om de ligger i slutet, mitten eller början. Det är okej att inte skriva ett manus från första sidan till sista, utan så som skrivlusten faller på.

4. Följ synopsis, eller inte

En del nya idéer kommer säkert under tiden du skriver. Ta det som det kommer. Följ skrivlusten eller följ din planering. Gör både och.

computer electronics hands keyboard

5. Skriv varje dag

För att få ihop 50 000 ord på en månad bör du skriva 1667 ord varje dag. En del skriver snabbt och andra behöver lite mer tid på sig. Men en dryg timma kommer du troligen behöva, kanske två. Det beror som sagt på hur snabb du är.

6. Registrera dig

Om du registrerar dig som en tävlande på https://nanowrimo.org/ kan du få dagliga tips och pepp. Och du kan fylla i hur skrivandet går, få en statistisk kurva. Du kan hitta andra skrivande och NaNo-grupper att träffa IRL där du bor, eller starta en själv.

Med andra ord, det finns en massa kul NaNo-relaterat du kan göra som inte ens innebär att skriva.

Bor du i Göteborg ses en grupp regelbundet både IRL (caféet på Science fiction-bokhandeln) och online.

7. Bara skriv, redigera inte

Ge dig hän åt att skriva. Skriv utan krav på att det ska vara bra, för det kommer det inte vara. Skriv framåt, peta inte i texten!

När november är slut

Då kan du ha ett färdigt råmanus. Det kommer kräva mycket redigering. Men ändå. Du kan ha ett helt manus klart att arbeta med. Och når du inte målet, vad gör det? Du försökte. Du kanske kom halvvägs och fick ihop 25 000 ord. Och det är inte illa det heller.

Om jag varit med?

Japp, 2013. Jag kom i mål också. Det blev ett råmanus till en ungdomsbok. Den ligger dock orörd sedan dess då andra skrivprojekt prioriterats. Men kanske jag fångar upp storyn igen. Som du ser i staplarna nedan var början lite trög. Sedan lossade det!

Ska du vara med?

Nu har du lite att ordna med om du inte redan börjat förbereda dig. Och som sagt, att komma halvvägs det är inte illa det heller. Var gärna med och försök nå målet, men låt det inte bli med kniven på strupen.

Det är en tuff utmaning och även jag som skriver lätt och snabbt när jag sätter mig tyckte det var svårt. Det gäller att ha både tid och ork. Om du varit med tidigare vet du vad jag menar.

Lycka till!Gillade du det här skrivtipset så har jag ju fler tips samlade här på hemsidan (ta en titt i rubrikfältet) liksom på hemsidan som skrivcoach och lektör. Det här tipset, och andra, hittar du där. Länk:

https://helenaaskrivcoach.com/skrivtips/

Vill du ha tips varje vecka kan du följa mig på Instagram. Just nu har jag en inläggs-serie på tisdagar (#skrivtipstisdag) om att skicka till förlag.

www.instagram.com/helenaaskrivcoach

Annons

6 reaktioner till “Skriv en bok på en månad”

  1. Bra tips, det är precis de sakerna man behöver tänka på och förbereda i förväg. Jag tror det blir hemskt mycket svårare att sätta sig ner dag ett och bara hitta på något och försöka få inspirationen att räcka i en hel månad, straight out of nothing. 🙂 just här är det nog faktiskt lättare för de som är lite av planerare.

    1. Tack! Ja, jag tror också utmaningen passar dem bättre. Och att ha lite utrymme för infall så att man inte är för rigid och låser sig. Fast det tycker jag överlag. Att skrivande ska vara lite fritt och lekfullt.😊 Många ser så många olika misslyckanden om det inte blir exakt som tänkt och planerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.