Böcker, Om att läsa

Totalt bortglömd – Christina Lindström

Christina Lindström har gjort det igen. Skrivit en bok som jag älskar. Senast var det Så nära att det bränns en bok för 15 plus. Nu är det Totalt bortglömd (2022) en bok för 9 – 12 år som gör läsningen till mer än ett rent nöje.

Gabriels familj glömmer kvar honom när de ska till oma och opa i Tyskland. Så kan det gå när man är en familj på åtta personer plus en hund. Som tur är blir Beppe, labradoren, kvar med Gabriel.

En hel vecka helt själv alltså. Inte riktigt vad Gabriel önskat. Men granntanten ser till att han får mat och sällskap. Och allt är rätt lugnt. Bortsett från det hemliga brevet han hittar på hundpromenaden. Någon kommer bränna ner skolan om en vecka. Om inte Gabriel följer instruktionerna.

Så Gabriel gör vad han kan. Går ner i skolans läskiga källare, letar efter gömda pengar. Och under äventyret får han en ny vän. Någon som faktiskt vet vad han heter, till skillnad från klasskompisarna. Och han inser att han kanske har vänner som han underskattat. Plus att man ju kan vara vän med åttioåriga tanter. För även de kan känna sig ensamma.

Det är en fin berättelse och Gabriel är en skön kille med en massa humor och stort hjärta. En sådan som kanske försvinner i mängden, när alla andra vill synas och höras – både syskon och klasskompisar – men han är en sådan som håller i längden.

Totalt bortglömd. Rekommenderas!

Tips! Om du inte vill läsa Totalt bortglömd själv, ge den till någon som är i den här mellanåldern i julklapp.

Annons

2 reaktioner till “Totalt bortglömd – Christina Lindström”

  1. Nog för att det gått några år nu, men ändå tänker man genast på Ensam Hemma när man hör det storyupplägget, vilket är lite trist, när något känns som en uppenbar kopia. Tyvärr är det nog så att det som funkar i en amerikansk komedi känns totalt fel i en svensk kontext så jag skulle nog ha lite svårt att köpa det som läsare, ifall jag nu läste barnböcker. Det hände ofta mig med när jag kom på berättelser, vilket omöjliggjorde skrivandet av dem, om man ville förlägga handlingen till Sverige. Så det blev aldrig något av de idéerna. 😀

    1. Visst tänker man på Ensam hemma men det är också det enda som är likt, att de inte inser att han är med på båten.. Och allt det andra funkar fint.
      Har själv haft idéer som jag inte skrivit för att andra kommit med för lika historier. Fast svenska mest då. Är ju helt omöjligt ibland att hitta på något unikt nog att satsa på det. Eller som i mitt fall, att jag får idéer liksom serverade och att det är upp till mig att förädla dem.☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.