Böcker, Om att läsa

Bladvändare och sömnpiller – ett virrvarr av böcker

Ibland blir väldigt många böcker lästa på kort tid. Just nu beror det på att böcker jag reserverat råkade bli redo för utlån ungefär samtidigt. Och jag har inte riktigt ork att ge dem alla ett eget inlägg. Men vill inte ignorera dem heller.

Så här kommer en summering av handling och ett kort omdöme.

Utan personligt ansvar – Lena Andersson

Lena Anderssons fristående fortsättning på Egenmäktigt förfarande (2013) kändes lång. I Utan personligt ansvar (2014), blir huvudkaraktären Ester Nilsson åter igen kär i en man som nog inte är så intresserad, eller? Han är gift och skådespelare och håller Ester på halster. Kommer han någonsin lämna sin fru?

Det går upp och ner i förhållandet och det gjorde även mitt intresse. Nog för att boken skildrar deras relation väl och säkert speglar många kvinnors sätt att analysera mäns beteende blev det lite långdraget för mig. Jag somnade ifrån lyssningen vid några tillfällen men tror inte jag missade något särskilt.

Dock, alltid intressant att läsa kritikerhyllade författare och jag uppskattade ändå skildringen av denna relation i Utan personligt ansvar.

Det andra arvet – Malin Sanglert

Det andra arvet (2022), är Malin Sanglerts debut och hon nominerades till årets deckardebut Crime Time Award. Det är en spännande bok om en ung kvinna som ärvt ett hus på västkusten efter mostern. Som tog över det av de döda morföräldrarna. Här har många ljuvliga somrar tillbringats men nu var det väldigt länge sedan Sofie var där.

Hon ska renovera huset inför en tidningsartikeln och sedan sälja. Huset döljer dock mörka hemligheter och en sanning värre än hon kunnat föreställa sig.

Det andra arvet är otäck och skickligt skriven, en riktig bladvändare. Jag kan mycket väl förstå att den nominerades. Är du nyfiken, läs!

Herrgårdens hemlighet – Elin Säfström

Herrgårdens hemlighet (2022) är Elin Säfströms första bok i serien om Sunnanvinda – en herrgård full av spännande hemligheter.

Miranda letar efter sin katt när hon upptäcker att Sunnanvinda bebos av ovanliga människor. Inte anar hon då att det hon möter där kommer förändra hennes liv.

Så, ett oväntat äventyr vänder upp och ned på tillvaron för Miranda. Och även om jag inte tillhör målgruppen, barn 9-12 år, tycker jag handlingen är både spännande och fascinerande. Hade jag varit tio hade jag älskat den. Nu nöjer jag med att ”bara” tycka om.

Malström – Charlotte Al-Khalili

I den spännande kriminalromanen Malström (2022) förs handlingen fram av 16 olika karaktärers perspektiv. Charlotte Al-Khalili har nominerats till årets bästa deckardebutant av Svenska Deckarakademin.

Charlotte Al-Khalili utkom på egen hand med Skörda storm (2018) men slår nu igenom i bokbruset med sin ovanliga deckare, en skickligt skriven bladvändare, om en ung mans dödsfall en januarinatt i Stockholm. Karaktärerna är långt ifrån sympatiska men trovärdigt skildrade utifrån en låg socioekonomisk ställning. Är du nyfiken? Läs!

I hökens näste – Hans Carstensen

I hökens näste (2022) är andra boken om den hemliga agenten Anna Nilsson, som egentligen heter Daphne som hållt sig gömd för att inte riskera sitt liv. Inte heller hennes familj och de vuxna barnen vet något om vem hon egentligen är. Ja, fram tills förra boken då Under hökens vingar (2021).

I uppföljaren måste hennes familj gå under jorden, flytta och byta namn. Daphne och ett team ska oskadliggöra hennes ärkefiende och äventyret drar igång med snygga tillbakablickar som ger en god bakgrund till hur hamnade inom den hemliga säkerhetspolisen och varför någon är besatt av att förgöra henne.

Böckerna om Daphne påminner mig om Ian Flemings böcker om James Bond. Lätt osannolika men spännande. Och cliffhangern på slutet frestar ju inte alls på på tålamodet till näst bok.

Annons

4 reaktioner till “Bladvändare och sömnpiller – ett virrvarr av böcker”

  1. Ja det lät väldigt varierat, kul! 🙂
    Samma sak hände mig med, hittade en massa böcker jag ville läsa varav en del fanns inne men några måste reserveras så jag gick hem med en trave böcker, sedan kom alla de reserverade typ samtidig. 😆😆 så nu blev det läsa av, hehe. Den tjockaste och mest intressanta är på över 500 sidor så den lånade jag om för säkerhets skull. Hoppas du har det bra med jobb och allt. Hur ser lektörsyrket ut på sommaren vs vintern? För mig är det lågsäsong nu men kan föreställa mig att det kanske är tvärtom för dig? Många skrivet mer under vintern… men å andra sidan kanske det betyder att de inte är redo att skicka in förrän till sommaren med?

    1. Det är rätt kul också att läsa varierat, ja hyfsat iaf, men ibland blir det lite mycket på en gång. 🙂
      Vet varken om det är hög- eller lågsäsong, men tycker att förfrågningarna dalat en del i det sista. Fick till och med en avbokaning nyss så i december har jag en lucka som jag försök fylla. Tror jag beöver annonsera mer för att nå ut just nu. Gissar att folk håller i pengarna på ett annat sätt än tidigare. Tack och lov för att jag har ett extrajobb.
      Tänker att jag får försöka ta ev down-perioder med ro och se vad jag kan göra istället – kanske försöka njuta av mindre att göra… 😉

  2. Kul med alla boktips!
    Får se om det blir någon av dem, just nu är jag inne i en period när jag inte verkar få något lugn att läsa. Jag har förvisso tiden, men det är så många andra tankar som snurrar i huvudet just nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.