Böcker, Om att läsa

Minnesförlust och minnesvärda mord

Två böcker som kan verka olika men som har en gemensam nämnare. Isolering och att inget är som det tycks vara.

Här kommer ett inlägg om en klassisk pusseldeckare och en mer modern variant. Ingen pusseldeckare dock, men frågan ”who did it?” är lika aktuell i den. Anna Fredrikssons Minnesförlusten ställer sig nämligen samma fråga som Agatha Christie i Och så var de bara en. Vem gjorde det?

Minnesförlusten – Anna Fredriksson

I Minnesförlusten (2022) har Klara förlorat minnet av vem hon är och vem hon var. Allt praktiskt minns hon dock, som hur världen fungerar och vilka som styr den. Utan familj visar det sig, bortsett från en bror hon visst inte umgås med, har hon endast sin terapeut att förlita sig på. En man hon inte minns, men som går all in i hennes fall och vill skriva en vetenskaplig artikel om henne.

Hon har förlorat minnet i vad som verkar vara en drunkningsolycka och ett försök till mord på henne. I sina efterforskningar hittar hon fler frågor än svar, märkliga beteenden och svek. En plats längs kusten kanske kan ge ledtrådar och väcka minnet till liv och hon och psykologen åker dit. De blir bekanta med ett trevligt par och stannar längre än planerat. Isolerade i skogen, med klippor ner till vattnet, inget internät, ingen mottagning.

Och ja, nu har jag avslöjar nästan hela handlingen. För det är en berättelse som liksom travar på. I första halvan läggs pusselbitar som är riktigt spännande att se läggas. Andra halvan tyckte jag tappade fart. Tappade… trovärdighet.

Minnesförluster fascinerar mig och den biten tycker jag Anna Fredriksson hanterar mycket väl. Men upplösningen känns konstruerad. Lite krystad. Lite forcerad. Ändå, en helt okej spänningsroman.

Och så var de bara en – Agatha Christie

Det här med minne, ja. Jag läste Christies Och så var de bara en för nog drygt tjugo år sedan första gången. Och blev riktigt förtjust. Så efter några år blev det en omläsning. Och jag hade glömt vem mördaren var!

Som att läsa en ny bok. Även nu var jag riktigt förtjust i handlingen och boken lästes om efter ännu några år. Den här gången mindes jag vem som gjort det och behållningen av att se alla pusselbitar falla på plats var stor.

Så bestämde vi att läsa boken i bokcirkeln för några månader sedan. Nu var det säkert runt tio år sedan jag läste den sist. Tror du jag kom ihåg vem mördaren var?

På ett ungefär. Men boken är så listigt uppbyggd att jag inte litade på mig själv. Dock misstänkte jag rätt person.

I Och så var de bara en samlas ett tiotal olika personer på en ö, inbjudna av ett värdpar som inte finns på plats. Men, som i sin frånvaro utpekar varje person i sällskapet för olika hemska brott. Det finns ingen båt eller något annat sätt att ta sig ifrån ön. Isolerade börjar de dö, en i taget. Precis så som i en barnramsa som finns i varje sovrum.

Tio små negerpojkar åt supé i Rio, en satte i halsen så blev det bara nio…”

Till skillnad från Minnesförlusten tycker jag att Christies bok håller hela vägen. En väl konstruerad mordgåta där upplösningen i alla fall får mig att förundras över Agatha Christies förmåga till kluriga mord. För att inte tala om persongalleriet med alla så olika karaktärer. Visst en del kan nog uppfattas lite stereotypa, men jag gillar dem skarpt. Inte karaktärerna i sig, men hur de skildras.

Och så var de bara en har jag ännu inte läst min sista gång. Den är en riktig favorit bland Christies alla mordgåtor och mysrysliga pusseldeckare.

Har du läst? Vad tyckte du i så fall?


Och så var de bara en – på svenska tidigare Tio små negerpojkar

(originaltitel: Ten Little Niggers, även Ten Little IndiansTen Little Soldiers och And Then There Were None) är en deckare skriven av Agatha Christie, utgiven 1939 och på svenska 1940. Boken har sålt i omkring 100 miljoner exemplar och är därmed en av världens mest sålda böcker alla kategorier.

Källa: Wikipedia
Annons

11 reaktioner till “Minnesförlust och minnesvärda mord”

 1. Jaa, minnesförluster är spännande, i böcker iaf. Upplägget påminner lite om den där… vad hette den nu då, deckaren som kom för flera herrans år sedan…? Den var superbra. Blev tipsad om den av min kära förlagskollega som säkert minns vad den hette.
  Agatha Christie är ju också alltid kul, den där har jag läst med. Minns att jag gillade den. 🙂 sånt borde man kanske egentligen ta och läsa under typ julhelgen.. 🤗🤗

  1. Såg att Eva-Lisa hade koll, för jag hade helt missat Innan jag somnar. Låter ju jätteintressant. Har inte sett filmen. Dock den med Adam Sandler och Drew Barrymore, 50 First Dates, som har samma tema och kom före boken – en inspirerad författare månntro?!
   Christies böcker är en typisk semesterläsning för mig. Och kan nog allt tänka mig någon i jul om andan faller på.😊

   1. Ja, kanske? Men den har väl en mer komisk anstrykning eller harjag missuppfattat? Har inte sett den… Det intressanta är ju när en författare inspireras av en bok i en genre och gör sin egen grej i en helt annan genre, typ 50 shades, sedan kan man ju tycka vad man vill om resultatet, men tendensen kul iaf. 🙂 En bra ide kan anpassas till många genrer.

    1. Visst kan en bra idé återanvändas. 50 first dates är rätt kul men med tanke på att det mesta som Adam Sandler är med i också är rätt fånigt är gränsen hårfin ibland för hur humorn funkar. Tack vare Drew Barrymoore vill jag minnas att den var helt okej dock.😊

 2. Har inte läst någon av dem och tror Katarina menar Innan jag somnar. Den boken var riktigt bra och filmen också 🙂
  Tack för boktips, kanske får bli någon av dem under jul 🙂

  1. Innan jag somnar (både som bok å film) låter riktigt intressant. Sparar den för framtiden.😊
   Hade varit kul att se vad du tycker om Minnesförlusten. För mig var det en riktig bladvändare som tappade mig rätt rejält alldeles på slutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.