Böcker, Om att läsa

Skilda liv och världar i samma tid

Året inleddes med en självbiografisk roman, en skildring om att växa upp i en kommunistisk regi och diktatur i förfall. Lea Ypi skildrar en tonår som pågick samtidigt som min. Och det är som om vi levde på olika planeter.

Free – Coming of Age at the End of History (2021) handlar om Albaniens väg ur diktaturen, betydelsen av frihet, partival och valfusk, ett uppror och en väg mot ett nytt styre. Allt berättat ur en till synes helt vanlig familj och flickas perspektiv. Kapitlen berör och fördjupar olika teman. På omslaget finns en cola-burk som har en viktig roll i ett av kapitlen.

Coca Cola-burken placeras på familjens TV till allmän beskådan. En ovanlig och unik produkt de på något vis fått tag på (jag minns inte hur) men den försvinner ut ur hemmet. Och helt plötsligt har grannen och deras goda vänner en likadan burk i sin ägo. Det måste vara deras burk! Stulen!

Att köa för mat i butiken, att inte känna till leksaker av plast, att noga vakta sin tunga i allt man säger, att inte uttrycka missnöje över det liv man lever, att inte veta vad ”rea” är, att inte få arbeta med det man vill … Att uppleva en revolt med gevärssalvor som smattrar utanför fönstren. Allt detta och mycket mer beskriver Ypi med stor inlevelse och innerlighet.

Jag tänkte på det, att när jag gick på gymnasiet då gömde de sig för skottsalvor i vad som höll på att bli ett inbördeskrig. Deras värld vändes upp och ner. Folk dog och försvann. Och mitt största bekymmer var att komma upp ur sängen för att hinna med skolbussen. Omedveten tror jag dessutom att jag var om vad som skedde inte så långt bort i Europa.

Kanske just för att vi levde parallella liv blir det extra drabbande. Det kunde likaväl ha varit jag.

Har du läst den? Vad tyckte du i så fall?

Titel på svenska: Fri : en uppväxt vid historiens slut (2022)

Annons

2 reaktioner till “Skilda liv och världar i samma tid”

  1. Har inte läst den, men tack för tips. Letar lite läsning just nu, men läser ju mest i spänningsgenren som du vet. Kanske kan detta ändå vara något att ge sig på 🙂

    1. Jag hade aldrig läst den om inte bokcirkeln valt den. Inte riktigt en genre jag vänder mig till själv annars. Men uppskattade den. Har haft en del att göra med personer från Albanien i tidigare jobb så det var intressant också att få en inblick i vad de växt upp i för sorts samhälle.
      Rent skrivtekniskt kunde jag tycka vissa partier var lite sega men överlag störde det inte läsningen.🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.