Böcker

Sharp Objects – Gillian Flynn

Som många andra har jag sett filmen Gone Girl, baserad på Gillian Flynns bästsäljande bok med samma namn. En thriller med otäcka tvister och oväntade vändningar. Sharp Objects är snäppet värre.

I Sharp Objects (2006) har två yngre flickor försvunnit i en liten amerikansk stad. Båda återfinns döda. Med tänderna utdragna. Och hur gärna polisen än vill tro att någon på genomresa begått morden, måste det förstås vara någon från orten.

Camille återvänder motvilligt till föräldrahemmet och staden hon växt upp i. Hon ska skriva en artikel om de försvunna flickorna och vad som hände dem. Relationen till mamman är minst sagt ansträngd och oerhört märklig, liksom till styvpappan och den yngre systern, trettonåriga Emma.

Titeln Sharp Objects (Vassa föremål) syftar till Camilles tvång att rispa huden och fylla kroppen med ord. Hon bär heltäckande kläder för att dölja ärren. Som läsare undrar man förstås varför hon gjort detta och allt får sin förklaring i takt med att hon kommer mördaren på spåren.

Det är en makaber story i en lätt mardrömslik sfär. Jag kan inte påstå att jag tilltalas av vare sig karaktärerna eller handlingen men jag hejar ändå på Camille och vill veta hur allt förhåller sig, samtidigt som jag håller lite för öronen (ljudbok). Ungefär som när man ser en skräckfilm och tittar med ett öga när det blir för läskigt.

Boken finns även som tv-serie men det är inget jag vill se. Har du sett serien eller läst boken? Vad tyckte du i så fall?

Annons

4 reaktioner till “Sharp Objects – Gillian Flynn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.