Om att läsa, Om att skriva

Två praktiska skrivhandböcker för nybörjaren

Att hitta sin väg in i skrivandet kan vara knepigt. Två skrivhandböcker tar upp detta, båda rätt nyligen utkomna och med ett snarlikt om än olikt innehåll.

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin …

Michaela von Kügelgens skrivhandbok, Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin (2022), har en talande titel för innehållet.

Rätt skönt tycker jag när en författare, låter bli att agera lektör och ge en massa tips om skrivhantverket. För det säger till och med Michaela von Kügelgen själv, att det finns andra som gör bättre. Dessutom, den sortens skrivhandböcker finns det ju några redan, i lite olika tappning.

Utdrag ur Kickstarta ditt skrivande


Kickstarta ditt skrivande passar dig som vill bli peppad och inspirerad till en skrivande vardag. Några intervjuer med kända och etablerade författare lättar upp tipsen och ger en inblick i deras skrivande vardag. Kul!

Kom över dina hinder och våga skriva …

Skrivhandboken Våga skriva – kom över dina hinder, slå hål på osanningar, nå dina skrivmål (2023) av Erica Eklund handlar just om att våga. Att sluta klanka ner på sig själv ungefär.

Förutom detta finns flera tips kring skrivprocessen och hantverket som är av nytta för dig som är ny på att skriva. Erica Eklund vet vad hon pratar om då hon är verksam som lektör samt har utkommit med en självbiografisk roman tidigare.

Ja, handböckerna passar dig som är osäker på skrivprocessen och dig själv i ditt skrivande. Vill du samtidigt lära dig lite om skrivhantverket passar Våga skriva bäst.

Som skrivcoach lyfter jag mycket av det som författarna tar upp och tycker de nämner mycket man har nytta av som författaraspirant. Deras böcker fyller en funktion på den rätt digra skrivhandboksmarknaden. Är du en oerfaren aspirerande författare som undrar om du ens ska ge dig i kast med att försöka skriva ett manus kan du allt finna både hopp och mod i böckerna.


Som skrivcoach och skrivpedagog är jag van vid att prata om skrivrutiner, skrivprocessen och skrivhantverket. Så jag har mängder av skrivtips om detta i form av inlägg, mejl att prenumerera på, liksom ett par praktiska guider.

Välkommen till skrivcoachhemsidan för olika skrivråd, möjlighet att prenumerera, liksom tips om branschen (som vad en refusering – eller ett ja! – från ett förlag egentligen betyder).

2 reaktioner till “Två praktiska skrivhandböcker för nybörjaren”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.