Företaget, Om att leva

Tre sanningar om företagande jag inte kände till innan jag startade upp

När jag startade upp som företagare kände jag egentligen ingen med eget företag. Eller enskild firma som jag har.

Så inför att starta upp allt fick jag ta reda på en massa saker själv. Och en hel del förvånade mig.

Här är tre av dem:

– Räkna med en STOR andel obetalt jobb, speciellt som ny och innan du hittar in i din prissättning och arbetsomfattning.

Japp, andel obetald vs betald arbetstid har verkligen varit ojämn. Med allt från några få procent betald arbetstid till dryga hälften. Och nej, vi snackar inte 40-timmars vecka som grund för dessa siffror.


– Hälften av det du tjänar försvinner i skatt och andra avgifter.

Moms dras av med tjugo procent från varje köpt tjänst och skatt ska förstås in. Plus att en massa andra avgifter dras och att det ju finns en hel del utgifter i företaget.

– Du kommer inte kunna ta ut betald semester på många år, om ens någonsin…

Det lät ju oerhört deprimerande. Nog för att jag räknar med att det dröjer innan jag har ett jämnt inflöde av uppdrag hoppas jag innerligt att uppdragen täcker minst fyra veckors semester om några år. För ja, jag måste själv spara till semestern på det jag tjänar på uppdragen.


Det finns mängder av tips och råd som är rätt vanskliga för en nybliven företagare. Så kallade sanningar om att vara företagare som någon som startar upp bör ta med en nypa salt. Men de här, de upptäckte jag var samstämmiga när jag kollade runt.

Nu efter tre år drygt som lektör och skrivcoach känner jag mig fortfarande osäker på vissa bitar. Som tur är har jag andra företagare att fråga nu. Plus en redovisningskonsult som jag inte klarar mig utan. Utan henne vore bokföringen ett omöjligt berg att bestiga.

Så, det var en inblick i mitt företagande. Det kommer sådana inlägg ibland då jag förstått att en del läsare tycker det är kul att ta del av. Något här som du känner igen, eller som förvånade dig?

Annons

4 reaktioner till “Tre sanningar om företagande jag inte kände till innan jag startade upp”

 1. Ja det är en del man inte riktigt är insatt i innan man börjar, och det är ju inte så konstigt. 🙂
  Nummer två hade nog jag koll på, nummer tre kunde jag nästan gissa men nummer ett… jag tänker inte riktigt så. Visst, jag får inte betalt för tiden jag sitter och sms:ar mina kunder rörande deras bokningar, hämtar nycklar på ngt kontor eller för tiden jag skriver fakturor men det är ju en del av arbetet det med. Du har andra uppgifter förstås, olika yrken kräva olika sysslor, men det är nog en del av det hela. Som du säger kanske du isf får baka in det i prissättningen, men det kan ju också vara svårt, man vill ju inte bli så dyr att kunderna går till någon annan, som tar mindre. Och jag tror det är vanligt för de flesta företagare. Det i går nog alltid ett visst mått av ’obetalt’ arbete. Med det sagt tycker nog en del att jag tar för lite betalt, men jag tycker det känns lagom. Jag får även en del kommentarer från de människor jag kommer i kontakt med, de blir väldigt nyfikna när de förstår att jag bara jobbar med detta, ett jobb per dag. Och det kan ju låta soft, men som du är inne på är det ju mkt av arbetet folk inte ser. Efter att jag fotat klart återstår ju några timmars arbete vid datorn med. Sedan leverans av bilder efter några genomkollar, inte helt olikt en korrläsning av ett manus. 🙂 plus det att mina arbetsveckor ofta inbegriper 7 dagar, sällan 5.
  Något jag trodde i början var att det skulle kännas konstigt eller annorlunda att inte längre ha några förutbestämda tider eller rutiner att hålla sig till, (förutom själva jobbet som kräver väldigt specifik tid) men övergången var så sjukt smidig, det kändes med ens helt naturligt att ens dagar såg helt annorlunda ut, vilket överraskade mig. Nästan som det livet var som gjort för mig. Och med yrkesbyte fick jag plötsligt en helt ny arbetsglädje med, vilket jag sannerligen behövde. 😅

  1. Kan bara instämma i att arbetsglädjen som infinner sig dagligen är värd allt. Att styra över sin arbetstid själv. Göra något jag älskar. Och ”obetald” arbetstid är oundviklig. Men att som jag gjort, vissa månader legat på tio procent betald arbetstid av en total arbetstid 60-70 timmar, det har bara varit för skevt. Så nu när jag allt oftare ligger på 50/50 känns det bättre. Och jag hoppas och tror att den siffran bara blir bättre också. Ska bli intressant att se hur det utvecklas här, framöver.😊
   Och att höja priset för att bättre täcka upp det där obetalda arbetet är svårt, som du säger, med tanke på att det i slutändan blir för dyrt för kunden.🙂

 2. Så är det. Och i ett land där vi betalar en hiskelig massa skatt, får man också räkna med att det krävs väldigt många arbetstimmar per vecka för att få det att gå runt. De allra flesta tjänar bättre på att vara anställd, där man jobbar sina timmar och sedan ändå får samma lön, plus att lönen alltid är densamma. Det är den ju sällan när du är egen företagare.
  Tycker de flesta som anser att vi inte har höga skatter i det här landet borde vara egna företagare under minst ett år så de ser att hälften (i det fall intäkterna inte överstiger den statliga skatten om du har enskild firma) försvinner i skatt. Drar man in mer pengar än den kommunala skatten är det nästan bättre med aktiebolag för då kan du ta ut den överskridande delen i aktieutdelningsuttag, men å andra sidan är aktiebolag mer kostsamt då man oftast måste leja bort årsbokslut m m till någon redovisningskonsult eller revisor. Det behövs ju inte om du har enskild firma, för det reder man ju ut ganska bra själv nu när Skatteverket gjort deklarationerna så enkla för enskilda firmor.
  Nu fastnade jag lite i skatterna, men är det något jag stört mig mest på som egen företagare är det just det. Kanske för att jag bott i Florida där egna företagare endast skattade 14% på allt de drog in, det är lite skillnad. Sedan uppskattar jag förstås vårt välfärdssystem, men vi hade kunnat ha systemet kvar utan det här skattetrycket för mycket av skatten går ju till helt andra saker.

  Ursäkta en lång kommentar 🙂
  Men avslutningsvis tror jag det är superviktigt att man verkligen gillar det man gör om man ska vara egen företagare. De allra flesta blir inte rika på sina rörelser och får jobba avsevärt mycket mer än om de vore anställda, så det gäller att hitta något som man verkligen brinner för och som man gladeligen spenderar bra mycket över fyrtio timmars arbetsveckor på att ägna sig åt 🙂

  1. Fullt förståeligt att du fastnar i skatterna. Kul att det engagerar, inlägget, men inte kul med de höga skatterna för företagare. Kände mig rejält korkad när jag såg Skatteverket gå in och göra sina avdrag för allt vid deklarationen då jag inte förstått innan hur otroligt liten den så kallade vinsten blev. Vinst my ass, tänkte jag och räknade ut timpengen en gång till och ville ge upp hela idén med företaget efter det (tjänade ju som någon underbetald fabriksarbetare i Asien). Men fördelarna med att vara min egen är för stora för att jag ska gå helt in i en anställning igen. Extrajobbet gör sitt till och jag får fler uppdrag allt eftersom. Men visst skulle en heltidsanställning ge större ekonomisk trygghet. Dock sämre hälsa. Så jag stretar på och är rätt nöjd ändå. Bara jag inte tänker på sånt som skatt odyl.☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.