Böcker

A Room with a View – E.M. Forster

E.M. Forsters klassiker A Room with a View gavs ut första gången 1908, och speglar medelklassen från då. Boken har ju blivit film också och jag kan inte minnas att jag har sett den, även om jag tror det. Jag tänker i alla fall att filmen måste skilja sig en del dramaturgiskt för boken kändes väldigt långsam och inte särskilt fängslande.

Allt börjar med att Lucy och hennes kursin Charlotte vill byta hotellrum. En gentleman upplåter dem sitt rum, som har utsikt. Därefter uppstår någon sorts romans som hemlighålls (ja den är så pass hemlig att jag knappt hänger med på den) och så handlar det om att finna sig till ro, att vilja resa och vilka som är lämpliga att umgås med. Uppföradenkoderna är hårt hållna och umgänget diskuteras och ältas om och om igen för våra karaktärer.

Som sagt upplevde jag A Room with a View som långsam. Miljöbeskrivningar och detaljer sparas det inte på. På samma gång tyckte jag att jag hade svårt att förstå vad som faktiskt skedde ibland, det kändes så drömskt och fragmentariskt. Eller borde jag hellre kalla det poetiskt? Hur som helst tilltalades jag till sist till viss del ändå av långsamheten och eftertänksamheten i språket, och jag fick upp lästempot när jag vant mig. Nu skulle jag förstås vilja se filmen, förhoppningsvis skulle den vara något lättare att ta till sig. Men det här var helt klart en av mina segaste läsningar under föregående år. Inte så konstigt att jag glömde bort att skriva om den. Om du läst den (och minns läsningen bättre än mig), hur upplevde du den? Och om du har sett filmen, hur är den i så fall?

En bok att köpa eller läsa mer om? Du hittar A Room with a View t.ex. här och här.

Annons

8 reaktioner till “A Room with a View – E.M. Forster”

 1. Jag var med i en bokgrupp på Facebook där vi läste den här tillsammans och sedan tittade på filmen och jag gillade den. Men jag håller med dig om att den var långsam ibland. Kan verkligen rekommendera filmen med Helena Bonham Carter då jag tyckte om den väldigt mycket.

  1. Vad roligt att ni gjorde så, låter som ett bra upplägg. Jag visste inte att Helena Bonham Carter är med i den, hon är ju en av mina favoritskådisar. Tack för rekommendationen! 🙂

   1. Ja vi läste en klassiker och en modern bok som hade samma tema en gång i månaden, men tyvärr lades projektet ner.
    Hoppas att du gillar filmen, tror den finns på Netflix om du har det

    1. Har inte Netflix. Tror jag skulle sluta gå ut om jag skaffade det. Jag älskar att se på tv. 😃
     Gillar upplägget ni hade. Får föreslå det till bokcirkeln jag är med i. Något att testa någon gång iaf. 🙂

    2. Ja det fungerade väldigt bra och var otroligt roligt då man kunde jämföra och diskutera på ett helt annat sätt 😀

     Haha nä jag vet. Men den är perfekt att ha under influensatider 😛

 2. Tack för recensionen, den låter intressant på ett sätt, men långsamma böcker har en dålig inverkan på mitt läsande överlag. Så jag måste nog hoppa den tyvärr. 🙂

 3. Ja om jag inte börjat läsa den på flyget i somras hade jag nog lagt bort den. Men nu skulle tre (?) timmar fördrivas så det var bara att läsa. 😄 Men annars undviker jag att tvinga mig till läsning. (Om det inte handlar om kurslitteratur förstås 😉)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.