Böcker

The Art of Being Normal – Lisa Williamson

the art of being normal lisa williamsonThe Art of Being Normal är den bästa bok jag läst hittills i år. Lisa Williamson skriver träffsäkert om hur det är att vara ung och önska att man vore som alla andra. En längtan som är större hos vissa, och som kan vara svårare att uppnå eftersom de inte riktigt passar in i mallen – så som vi är vana i alla fall. Synd bara att en ska känna sig mindre normal för det.

Handling
Leo börjar på en ny skola. Han hoppas att hans hemlighet inte ska komma ut och är nöjd med att ryktet går om att han skulle ha tvingats byta skola för att han blev galen och skadade en lärare. Men Alicia har så fina ögon. Och verkar snäll. Hon kanske inte är som alla andra. Som sviker.

David har en dröm om att bli flicka. Bästa vännerna vet. Han vill berätta för sina föräldrar, men vet inte hur. Och på skolan kallas han Freak. Varje dag är en plåga, och om han faktiskt berättar, ja gör något för att nå sin dröm, då kanske allt blir ännu värre.

Min reflektion
Lisa Williamson skriver med mycket omtanke och humor, utan att det blir fånigt och The Art of Being Normal håller ett härligt högt tempo. Williamson byter berättarperspektiv med några kapitels mellanrum då vi följer antingen Leo eller David. De två är som natt och dag. Leo bor t.ex. i ett fattigt område med sin mamma, hel- och halvsyster och mammans olika pojkvänner, medan David bor med båda sina föräldrar och lillasyster i ett hem där kylskåpet alltid är välfyllt och gräsmattorna gröna och kortklippta. Leo verkar farlig medan David är glad om bara en av klasskamraterna suttit på hans huvud under gympan. Ändå finner killarna varandra.

The Art of Being Normal har en passande titel. För det är en konst att vara normal. Vilka känner sig normala? De som ingår i normen? De som inte avviker? Vilka är de, egentligen? Som tonåring är det extra svårt med det normala, att vara som alla andra och passa in. Få vara med. Precis som en är.

Jag önskar att det fanns en större acceptans för olikheter. Då skulle ingen Leo och ingen David behöva känna att de är onormala och oroa sig för hur de ska bli bemötta eller vad andra ska tycka om dem. The Art of Being Normal kan jag verkligen rekommendera – oavsett hur normal eller onormal du känner dig 😉

Köpsugen? Du hittar den t.ex. här eller här.

3 reaktioner till “The Art of Being Normal – Lisa Williamson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.